En delseger i momsfrågan

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 10 januari en dom som kan ses som en delseger för travsporten och hästägarna i frågan om moms kopplat till travsportsverksamhet. Domen slår fast att det utgör omsättning av en tjänst när en hästägare får ersättning för ett godkänt premielopp.


Sedan ett antal år tillbaka är frågan gällande vem och vad som är momspliktigt inom travsporten uppe i luften. Svensk Travsport och den övriga hästbranschen är tydliga med att en professionell tävlingsverksamhet borde vara momspliktig, något som Skatteverket haft invändningar mot. Frågan har framförallt handlat om moms på prispengar men en del av frågan har också handlat om intäkten från godkända premielopp. Det är nu i frågan om premielopp som Högsta förvaltningsdomstolen gett hästägarna rätt. Premieloppsintäkter är momspliktiga. Här kan du läsa hela domen från Högsta författningsdomstolen.

– Domen är jätteviktig för hela branschen då det innebär en delseger i den övergripande frågan. Nu slogs det fast att en av hästägarens naturliga intäkter från sin verksamhet är momspliktig. Nu återstår att arbeta vidare med frågan om Skatteverkets åsikt om att tävlingsverksamhet aldrig kan utgöra en ekonomisk verksamhet som är momspliktig är rätt eller inte. Min uppfattning är i alla fall glasklar, Skatteverket är ute och cyklar, säger Urban Rydin, skattechef på Fyrklövern som arbetar som expert för branschens räkning.

Frågan om moms och om du som verksam inom hästsport kan vara en beskattningsbar person lever vidare och Svensk Travsport ihop med LRF Häst och Svensk Galopp arbetar kontinuerligt för att skapa klarhet och rättvisa förutsättningar.

Måndagen den 24:e och fredagen den 28 januari erbjuds två nya informationstillfällen för dig som driver hästverksamhet och berörs av ställningstagandet. Skattejuristerna Jan Kleerup och Urban Rydin går igenom innehållet i Skatteverkets senaste ställningstagande och kommenterar det ur hästföretagarens perspektiv. Läs mer här.

Publicerad den 24 januari 2022. kundtjanst@travsport.se