Foto: Maria Holmén, TR Bild

Hästorganisationerna i gemensam kampanj för ett bättre smittskydd

Februari blir en månad i smittskyddets tecken via kampanjen #smittfrittstall. Det är organisationerna i Hästnäringens Djurvälfärdskommitté som går samman för att belysa alla små saker hästhållare kan göra i vardagen för att skydda hästar från smittor.


Kampanjen samlas under hashtaggen #smittfrittstall och kommer att synas på hemsidor och i sociala medier med start 1 februari. Fokus är enkla åtgärder och budskap som kan göra stor skillnad ute i stallen för att smittor inte ska få fäste eller spridas mellan hästar.

– Vi har valt att lägga kampanjen vid en tid på året då många smittor cirkulerar, just nu tror vi det är viktigt med en påminnelse om försiktighetsåtgärder för att inte sprida smitta. Att alla organisationer går samman kring den här frågan känns extra positivt eftersom alla hästar, oavsett ras eller inriktning, gynnas av ett allmänt bättre smittskydd, säger Maria Pettersson, HNS, som projektleder kampanjen.

Idén är att hästhållare ska uppmärksammas på saker att tänka på i vardagen. Enkla checklistor är framtagna för olika vanliga platser och tillfällen, till exempel; hemma i stallet, när det är dags att åka på olika hästaktiviteter eller grupper av hästar som är lite extra utsatta för smitta och därför viktigt att ha extra koll på.

– Smittskyddet är alltid högt på agendan i våra organisationer och tillsammans når vi väldigt många hästhållare. Genom att gemensamt sätta fokus på det viktiga smittskyddet vill vi hjälpa hästhållarna att tänka mer smittskydd själva och ge stallen verktyg att förmedla kunskapen vidare till besökare och andra, säger Agneta Sandberg, Svensk Travsport, ordförande i djurvälfärdskommittén.

Checklistorna kommer gå att ladda ner från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) hemsida, hastnaringen.se och här på travsport.se.

Fakta
Hästnäringens Djurvälfärdskommitté samordnas av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) och är ett nätverk för frågor kring hästens välfärd, smittskydd samt doping och medicinering. I kommittén ingår Brukshästorganisationernas samarbetskommitté, Hästnäringens Riksanläggningar – Flyinge, Strömsholm, Wången, LRF Häst, Svensk Galopp, Svenska Hästavelsförbundet, Svenska Islandshästförbundet, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport, SVA, Swedish Warmblood Association, Western Riders Association of Sweden. Med i kampanjen är även kunskapssajten HästSverige.