{{next.header}}
Foto: Svensk Travsport
Den kanske mest debatterade frågan har varit att flera av våra främsta kuskar aviserat att de har för avsikt att börja ta en fast uppsittningsavgift i de lopp de anlitas till. Detta utspel vållade stor debatt i hela travsporten och alla hade en åsikt åt ena eller andra hållet.
Svensk Travsport har som förbund ingen åsikt i prisdiskussioner mellan kund och leverantör på en fri marknad. Men jag tycker att det är bra att kostnader och travets interna ekonomi diskuteras. Vi gör det ibland lite för enkelt för oss när vi bara pratar om HELA travets ekonomi och hur mycket pengar det finns i HELA systemet. Ibland är det viktigt att också bryta ned det för att se på enskilda kostnader. Men oavsett vad den här frågan landar i så kommer Svensk Travsport att lösa så att priserna blir offentliga och synliga på travsport.se. Målsättningen är att ha lösningen klar innan mars.
En annan ständigt pågående diskussion som blossar upp med jämna mellanrum är bedömningsnivå och domslut i olika travlopp. Oftast följs ett kontroversiellt domslut av en het debatt kring hur vi behöver ändra i såväl reglemente som i domarkåren. Jag är den förste att hålla med om att en sports legitimitet i mångt och mycket bygger på att man har ett tydligt regelverk som också efterlevs. Samtidigt är det så att i alla sporter finns det en domare som dömer. Och den domaren är en människa som måste göra en bedömning av varje situation och fatta ett beslut. Då kan det, som i alla andra sporter, uppstå en diskussion huruvida bedömningen var rätt eller fel. Olika tekniska lösningar med centrala videodomare kommer ofta upp som förslag på lösning och det är något vi utrett under en längre tid. Samtidigt har de lokala måldomarna inom travet redan nu många reprisbilder att titta på som underlag för beslut.
Med allt detta sagt så vet vi att det finns utvecklingspotential och det är något vi ständigt arbetar med. Exempelvis har Svensk Travsport nu tagit över förordnandet och arvoderingen av alla måldomare med målet att skapa en jämnare bedömningsnivå och att gemensamt kunna utveckla och fortbilda måldomarkåren. Det är ett steg vi tagit och vi tittar kontinuerligt på hur vi kan bli bättre.
Jag har sedan jag började på Svensk Travsport hela tiden arbetat för att flytta fram positionerna i vårt hästvälfärdsarbete. Mer resurser och utökad kompetens är viktigt för att vi ska kunna fortsätta att ligga i framkant gällande hästars välmående. Nya verktyg, som antidopninghunden Lykke och visselblåsarsystemet, hjälper oss också i den ständigt pågående kampen mot fuskare. I veckan presenterade vi också Martin Fälling som ny spaningsledare som förstärker det operativa antidopningsarbetet som leds av Mattias Falkbåge.
Utöver detta behöver vi också mer forskning på travhästar för att bli bättre på att förhindra skador och liknande. Mer kunskap behövs för att vi ska kunna fatta kloka och hållbara beslut. Därför är det också glädjande att kunna berätta om att Svensk Travsport ihop med Stiftelsen Hästforskning nu utlyser en forskningssatsning på tre miljoner kronor årligen i tre år. Pengar som vi tror kommer betala tillbaka sig med råge i ny kunskap. Läs mer här.
Ett mycket spännande möte som jag ser fram mot är det första konsortiemötet den 3 februari. I Svensk Travsports nya styrmodell har vi ersatt flera råd och möten med andra och mer samarbetsinriktade forum. Konsortiet är ett sådant möte där alla travsällskaps vd:ar och ordföranden samlas tillsammans med representanter från basorganisationerna för att diskutera gemensamma frågor. Just den här konstellationen av representanter på både operativ och strategisk nivå har vi inte haft tidigare och jag tror den kommer att vara väldigt nyttig i det fortsatta arbetet med en ny organisation och utveckling av travsporten.
Slutligen har vi två sportliga höjdare att se fram emot de närmsta veckorna. Den 12 februari är det återigen dags för Hästgalan där vi ska hylla förra årets främsta prestationer bland både två- och fyrbenta stjärnor. Tyvärr kunde vi inte genomföra galan på plats på Åbytravet som tänkt på grund av den fortsatta smittspridningen. Men jag hoppas och tror att förra årets succé med tv-sänd gala återupprepas. Och sedan får vi hoppas att restriktionerna kan börja lätta så vi återigen kan välkomna alla tillbaka till travet utan begränsningar i upplevelsen.
Men redan till helgen blickar nog hela travvärlden mot Frankrike, Paris, Vincennes och årets upplaga av Prix d’Amérique. Tråkigt nog fick vi se storstjärnan Face Time Bourbon lämna återbud och dessutom avsluta karriären i veckan. Självklart hade man önskat att han fått en chans att bärga en tredje seger, men istället får vi nu ett vidöppet och spännande lopp. Givetvis håller många med mig en extra tumme för det enda helsvenska ekipaget med Robert Bergh och Power!
Publicerad torsdag 27 januari 2022. kundtjanst@travsport.se