Foto: Svensk Travsport

VD-brev: Elitlopp och nya samarbeten

Det har varit ett händelserikt maj som avslutades med en enastående Elitloppshelg. Dessutom skrev vi avtal med våra två första nya spelbolagskunder utöver ATG. Det har varit målet sen avregleringen att sälja rättigheterna till travsporten till fler.


Närmast på näthinnan ligger publikfesten på Solvalla där Elitloppshelgen avgjordes. Efter två år med restriktioner var det nu äntligen dags för publiken att få komma när hela Sveriges travfest slog upp portarna. Nästan 40 000 besökare över de tre dagarna bjöd på en härlig inramning runt loppen trots en växlande väderlek.
Själva tävlingarna var riktigt spännande och fick publiken att dra efter andan där målfoto krävdes för att utse vinnare.
Jägersroduon Kentucky River (Per Nordström) och Oscar L.A. (Joakim Lövgren) imponerade båda rejält i varsin STL-finalseger. De internationella inslagen firade stora framgångar även ”dagen innan”. Franske Diable De Vauvert satt till synes omöjligt till i nionde (!) utvändigt i styrkeprovet Harper Hanovers lopp, men via en imponerande avslutning i vida spår kunde körande Gabriele Gelormini skicka salutbenet i höjden i god tid innan mål.
Söndagen inleddes tårdrypande. Speedracespecialisten M.T.Insider kunde vinna i sitt livs sista start. Loppet döps nu efter honom och tränaren Olle Alséns känslor var likt likaledes gästrikebördige prins Daniel verkligen all over the place efter finalen. Montéeliten bjöd i år på kanske den läckraste vinnaren i löpningens historia. I underbar stil smög franska Florida Sport runt banan på tangerat världsrekord (1.09,8/1640a) för toppryttaren Mathieu Mottier. Elitkampen på det. Det första miljonloppet för kallblod i historien. Efter en listig startmanöver kunde Tom Erik Solberg hitta till front trots bakspår. Där försvarade han sig väl, och segern blev säker före tappre finske Stallone och förhandsfavoriten Månlykke A.M.
Elitloppsfinalen genomfördes i gassande solsken och blev en uppvisning av allt som travsporten kan erbjuda med spänning, svängningar och till slut en vinnare i franske Etonnant som stod för en stark upphämtning och spurt.
Det här var även första året som förköpsbiljetter via Tickster verkligen hade genomslag. Även om totalen besökare var mindre än 2019 (men hur det räknas ser också helt annorlunda ut så jämförelsen går inte riktigt att göra) så var det 18% fler betalande besökare. Det är siffror som pekar i rätt riktning. Vi har också under de senaste åren arbetat med att få en mer korrekt publikräkning som baseras på antal biljetter på publikplats via Tickster. Det underlättar för travbanorna att veta hur många som kommer och även vilka det är som besöker våra travbanor och det möjliggör kommunikation och ”försäljning” av travsporten som helhet.
Även de som valde att följa tävlingarna från soffan ökade och då jämfört med förra årets Elitlopp. Ytterligare 100 000 tittare såg finalen på TV4. Av alla som tittade på TV vid tidpunkten för finalen valde drygt 30 procent att se den. Glädjande att vi engagerar både på plats och i hemmet.

Två nya spelbolag i samarbetsavtal

Det har varit en av mina målsättningar sen omregleringen av spelmarknaden genomfördes att få in nya samarbetspartners från spelmarknaden. Ett långsiktigt arbete som vi glädjande kunde komma i mål med under maj. Två spelbolag tecknade samarbetsavtal med oss; Kindred Group genom Unibet och Svenska Spel & Casino skrev på pappren. Det här är de första spelbolagen utöver egenägda ATG att knyta samarbetsavtal. Jag ser fram emot den här utvecklingen och hur vi tillsammans ska få intresset för travsporten att växa ytterligare. Det är en spännande framtid som ligger framför oss.

Politik på agendan – momsfrågan berör

Vi arbetar ständigt med att vårda och stärka våra band med politiker i beslutande positioner för att få fram en rättvis och korrekt bild av travsporten och allt vi står för. Vårens arbete kulminerade under maj då vi hade flera träffar med riksdagspolitiker vilket gav både oss och dem möjlighet att diskutera aktuella och relevanta ämnen. Träffar har genomförts både på Solvalla och vid riksdagen.
På hemmaplan stöttade Svante Båth, Erik Adielsson och Jörgen Westholm och gav en initierad bild av travsporten och vardagen som hästföretagare. Det var mycket lyckat och deltagarna var nöjda med informationen och upplevelsen av att vara på plats och nära travsporten.
Momsfrågan är ett ämne vi lägger mycket fokus på. Allt som gjorts, nya schablontexter mm finns samlat på travsport.se. Nästa vecka den 8 juni har vi ett praktiskt seminarium med öppen inbjudan, se länk nedan.
https://www.travsport.se/arkiv/nyheter/20222/maj/inbjudan-till-webbinarium-om-fordelning-av-prispengar-och-moms-mellan-delagare/
För ett par veckor sedan samlades hästnäringen samlad i skrivelse till regeringen. Skenande kostnader och en osäker grovfodersäsong har skapat ett oroande ekonomiskt läge för svensk hästsektor. Svensk Travsport har nu tillsammans med övriga hästorganisationer skrivit till regeringen för att beskriva det osäkra läget.
Läs hela skrivelsen:
https://www.travsport.se/arkiv/nyheter/20222/maj/hastnaringens_skrivelse/

Vår turné fortsätter

Jag och sportchef Robert Karlsson är ute på en kontinuerlig resa till travbanor runt om i hela Sverige för att komma ännu närmre banorna och människorna som får sporten att gå runt. I veckan var det besök på Kalmartravet där vi bland annat fick höra om hästägareerbjudandet som nu går ut till KalmarPostens tusentals läsare.
Som vanligt blev vi mycket väl mottagna och dagen bjöd också på god lunch i nya restaurangen och besök hos två Kalmartränare Anders Zachrisson och Thomas Madsen.

Mer fokus på STL när sommaren rullar in

Under månaden har ett projekt för att synliggöra Svenska Travligan (STL) lanserats på travbanor. Det är ett arbete där vi kommer att ha en tydligare närvaro ute på de banor som har STL-tävlingar på lördagar. Syftet är att skapa en inramning som förtydligar vår högsta serie. Samtidigt har vi släppt en ny hemsida som enbart handlar om den Svenska Travligan och du hittar den här. (https://www.svenskatravligan.se/)
Passande att det är på plats nu när solen och värmen förhoppningsvis tar sitt grepp om travsveriges publik. Travets högtid fortsätter med hållplatser runt landet.
Mantorp - Ina Scots Ära
Östersund –Jämtlands Stora Pris
Boden – Norrbottens Stora Pris
Rättvik - Midsommartrav
Skellefteå – Midsommarkransen
Kalmar – Kalmarsundspokalen
Det är ett axplock av det trav som juni bjuder på och jag hoppas vi ses ute vid banorna i sommar.

Maria Croon
VD, Svensk Travsport

Publicerad den 3 juni 2022. kundtjanst@travsport.se