Foto: Svensk Travsport

Säkerhet och antidopning i fokus under hela Elitloppshelgen

Precis som tidigare år kommer årets Elitloppsdeltagare att stå uppstallade i övervakningsstall. Skillnaden mot tidigare är att de nu anländer redan på lördagskvällen mellan klockan 20.00 och 22.00 och därmed övernattar i övervakningsstallet. Som vanligt har alla hästar också en egen bevakare från Svensk Travsport som följer dem hela söndagen.


Elitloppshelgen bjuder på tävlingar i toppklass i dagarna tre och som vanligt ligger stort fokus på hästarnas välfärd och på en ren sport. Dopningsprovtagningen utökas under hela helgen och extra prover tas på såväl segrare som oplacerade slumpmässigt utvalda hästar samt på ett antal ettåringar på Elitauktionen. Svensk Travsports antidopningshund Lykke finns på plats hela helgen med sin förare Fia. De kommer även att vara på auktionen på Infra City under fredagen.

När det kommer till Elitloppshästarna kan det tas preraceprover vid flertalet tillfällen på en och samma häst. Den första provtagningen har, i de allra flesta fall, genomförts bara några dagar efter inbjudan och då tas både blod- och hårprover. Under söndagen har personal på avdelningen för hästvälfärd möjlighet att ta extra prover innan loppen på alla deltagare i övervakningsstallet. Dessutom provtas alla sexton hästar som vanligt, de utslagna efter försöken och sedan alla i finalen.

Om du vill veta mer om vad som händer i övervakningsstallet, och på stallbacken, under helgen kan du hålla utkik i våra sociala medier. Där kommer vi, i den mån vi har möjlighet, att dela bilder och klipp hela helgen.

Publicerad onsdag 25 maj 2022. kundtjanst@travsport.se