Foto: Maria Holmén, TR Bild

Test av övervakningsstall med övernattning

Vid lördagens STL-finaler testas för första gången övervakningsstall med övernattning för hästarna som startar i gulddivisionen - C Th Ericssons Memorial. Deltagande hästar ska ankomma till Solvalla mellan klockan 20.00 och 23.00 på fredag 25 mars och står sedan i övervakningsstallet även under lördagen fram till loppets start.


Övervakningsstall har nu använts under drygt två år och har fungerat väl för såväl deltagare som Svensk Travsport. Nu tas nästa steg då det under en pilotomgång kommer att genomföras ett övervakningsstall då hästarna ska övernatta i övervakningsstallet på Solvalla. Samtliga hästar ska komma till Solvalla någon gång mellan klockan 20.00 och 23.00 på fredagskvällen, 25 mars.    

– Att testa övervakningsstall med övernattning känns som ett naturligt nästa steg. Nu använder vi konceptet, som hämtades från USA, fullt ut för första gången, säger Mattias Falkbåge, chef på Svensk Travsports avdelning för hästvälfärd, och fortsätter:

– Vi kommer utvärdera piloten med övernattningen och vid behov justera delar i konceptet. Målsättningen är sedan att nyttja övervakningsstall med övernattning även under Elitloppet.

Under 2022 arbetar avdelningen med flera initiativ för att ytterligare stärka antidopningsarbetet och att nyttja övervakningsstall med övernattning är ett av dessa. Ett annat, redan pågående, antidopningsinitaiv är hunden Lykke.

Detta är övervakningsstall
2020 var första året då övervakningsstall kunde användas under svenska tävlingsdagar i enlighet med Antidopningsreglementet. Det främsta syftet med införandet av övervakningsstall under tävlingar är att öka kontrollen av såväl hästar som utrustning. Genom den ökade säkerheten kan vi arbeta både mot att ingen utomstående kan ta kontakt med de hästar som är uppstallade i övervakningsstallet och att de inte tillförs något, preparat eller annat, som kan påverka prestationen på banan.

5 § Övervakningsstall i Antidopningsreglementet
a) ST kan inför vissa lopp besluta att deltagande hästar ska uppstallas i ett särskilt övervakningsstall.
b) ST bestämmer vid vilken tidpunkt hästarna senast ska ha anlänt till övervakningsstallet.
c) Häst som inte anlänt till övervakningsstallet senast den tidpunkt ST bestämt kan av ST förbjudas delta i loppet.
d) Endast de personer, tränare och/eller skötare, som ST godkänt har tillträde till övervakningsstallet.
e) För att få tillträde till, samt under vistelse i, övervakningsstallet har ST rätt att genomsöka godkända personers kläder, material, utrustning m.m. innan de ges tillträde till övervakningsstallet. Den som utan giltig anledning inte tillåter ST att genomsöka kläder, material eller utrustning ska inte ges tillträde till stallet eller avvisas därifrån.

Publicerad onsdag 23 mars 2022. kundtjanst@travsport.se