Travkalendern är klar – vilka dagar tävlar min bana 2023?

Elitloppet 28 maj, SprinterMästaren 6 juli och Sundsvall Open Trot 26 augusti. Dessa och alla andra tävlingsdatum kan du nu hitta i tävlingskalendern för 2023. Ovanligt många nyheter nästa år – STL Sommar, Solvallaserien, förstärkt superdag i oktober och fem procent färre lopp. Och på söndag berättar vi mer om en nyhet för Breeders’ Crown.


Hela tävlingskalendern 2023 hittar du här. 

2023 blir ett tävlingsår med nya grepp. Några av dem har vi redan berättat om, men nu, fredag 28 oktober, är tävlingsplanen officiellt beslutad av styrelsen. Ändringarna i korthet:

STL Sommar

Vi vill öka STL-upplevelsen ytterligare på våra 27 största tävlingar nästa sommar och därmed göra travsommaren ännu roligare. Från onsdagen efter Elitloppet ända fram till Jubileumspokalen är det STL Sommar med en samordnad stor publik- och sportfest. Det sportsliga veckoupplägget blir maffigt – dubbla STL-omgångar hela sommaren. I den mån det är möjligt kommer det alltså köras STL-divisionslopp både på onsdag och lördag vilket gör att alla topphästarna och travbanor i stora delar av landet kan vara med.

Datum Bana – rubriklopp
Onsdag 31 maj Lindesberg – Bergslagsloppet
Lördag 3 juni Mantorp – Ina Scots Ära
Onsdag 7 juni Åmål – Torsten Janssons Minne
Lördag 10 juni Östersund – Jämtlands Stora Pris
Onsdag 14 juni Tingsryd – Tingsrydsloppet
Lördag 17 juni Boden – Norrbottens Stora Pris
Onsdag 21 juni Solvalla – Prix Readly Express
Söndag 25 juni Kalmar – Kalmarsundspokalen
Onsdag 28 juni Vaggeryd – SmålandsStayern
Lördag 1 juli Bergsåker – STL-finaler och E3 2140
Onsdag 5 juli Solvalla – Margaretas Tidiga Unghästserie
Torsdag 6 juli Halmstad – SprinterMästaren
Lördag 8 juli Halmstad
Onsdag 12 juli Solänget – Silverörnen
Lördag 15 juli Årjäng – Årjängs Stora Sprinterlopp
Onsdag 19 juli Eskilstuna – Fyraåringstestet
Lördag 22 juli Axevalla – Axevallalöpning
Söndag 23 juli Axevalla – StoChampionatet
Tisdag 25 juli Jägersro – Åbergs
Onsdag 26 juli Skellefteå – Stig Lindmarks Styrkeprov
Lördag 29 juli Hagmyren – E.J:s Guldsko
Onsdag 3 augusti Visby – Visby Travfest
Lördag 5 augusti Rättvik – Ego Boys Minne
Söndag 6 augusti Dannero – Kallblodskriteriet
Onsdag 9 augusti Mantorp – Breeders' Crown-försök
Lördag 12 augusti Åby – Åby Stora Pris och STL-finaler
Onsdag 16 augusti Solvalla – Jubileumspokalen

Möjlig superdag på Solvalla med fyra(?) miljonlopp

Lördag 14 oktober körs Kriteriet och Oaks på Solvalla och dessutom finalen i UET Grand Prix (det vi brukar kalla för Europaderbyt). Detta är redan fastställt. Men den europeiska travunionen UET planerar även för att återuppta den löpningsserie som förut hette Masters, och då är det tänkt att den seriefinalen ska avgöras på Solvalla 14 oktober. Upplägg, namn och prispengar för en sådan serie med final blir inte klart förrän i januari, men vi har goda förhoppningar om att Solvalla lördag 14 oktober kan köra hela fyra lopp med miljon-förstapriser.

Grundtanken är att Europaderbyt och seriefinalen körs på samma tävlingsdag andra helgen i oktober och att Solvalla och Vincennes turas om vartannat år. Då kan planeringen av alla andra europeiska storlopp för både fyraåringar och äldre eliten anpassas efter det schemat, så att det är "rent" i kalendrarna veckorna före och efter. Det är bland annat därför som Kriteriet-dagen är senarelagd ett par veckor och från nästa år alltid kommer köras andra lördagen i oktober.

Solvallaserien

Solvallas tävlande kvalitetfokuseras ytterligare – färre tävlingsdagar men större lopp. I praktiken handlar det om att flytta fredagsluncherna från Solvalla och ytterligare stärka onsdagarna. 26 vardagstävlingar tas bort på Solvalla, vilket frigör cirka 20 miljoner kronor att höja prispengarna på resterande tävlingar. Ett steg mot en tydligare roll som nationalarena för Solvalla.

På onsdagarna körs nya Solvallaserien – tre lopp varje onsdag med 80 000 kronor i förstapris i försöken. Finaler var femte-sjätte vecka med förstapriser på 150 000 kronor. Solvallaserien körs i tre fasta klasser (högst 150, högst 350 samt högst 650) anpassade för att låta hästarna smidigt matchas in i kommande STL-klasser.

876 tävlingsdagar blir 831 – bättre ekonomi

Säsongen 2022 är det 876 tävlingsdagar i Sverige och antalet dagar har varit samma ända sedan 2014. Antalet lopp har sjunkit lite sedan dess men hästunderlaget har sjunkit mera. 2014 var det i snitt 11,5 startande hästar per lopp i Sverige, ifjol var siffran 10,6 startande per lopp vilket är historiskt lågt. Hittills i år sjunker det med ytterligare någon tiondel. Det finns förstås en del fördelar med att fortsätta hålla uppe antalet tävlingsdagar men samtidigt behöver vi anpassa oss efter volymen av befintliga hästar. På det sättet sparar sporten även in på arrangörskostnader, och prispengarna kan koncentreras till övriga tävlingsdagar.

2023 siktar vi på 831 tävlingsdagar, en minskning med 45 dagar eller fem procent. Av de -45 minskade tävlingsdagarna står Solvalla för -26 medan övriga banor tar sammanlagt -19 där minskningen är anpassad efter det regionala hästunderlaget runt om i landet.

Lopp per månad 2023.jpg
Vi planerar för strax under 8 000 lopp 2023, vilket är fem procent färre än 2022.

Breeders' Crown med några nyheter

Breeders' Crown får några ändringar till 2023. En är att semifinalerna och finalerna senareläggs ett par veckor, för att passa bra ihop med Kriteriedagen och det europeiska storloppsschemat. Semifinalerna 2023 körs 5 november och finalerna 18 november. En annan nyhet kring Breeders' Crown berättar vi mer om på söndag.

Publicerad den 28 oktober 2022. kundtjanst@travsport.se