Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Tre svenskar intresserade av EM för femåringar

Fredag 14 oktober avgörs UET Grand Prix på Vincennes men även EM-loppen för tre- och femåringar. Tre svenskfödda femåringar har anmält intresse för femåringsloppet – Önas Prince (bilden), Chiru och Marion Fouty Bon.


Nästa fredag avgörs finalen i UET Grand Prix (Europaderbyt) på Vincennes med sex svensktränade hästar i finalfältet. Samma kväll körs EM-loppen för tre- respektive femåringar. Treåringsloppet blir utan svenskfödda hästar, men i femårings-EM finns blågult intresse. Önas Prince, Chiru och Marion Fouty Bon är preliminärt anmälda när den svenska anmälan stängde vid fredag lunch. Den definitiva startlistan blir klar på tisdag.

I femårings-EM är det teoretiskt bara en enda svenskfödd häst som är garanterad startplats (förstaseedade Önas Prince), men i praktiken kan vi räkna med att alla tre svenskfödda kommer med om de vill. EM-loppen brukar normalt inte locka fulla startfält, och i år är det dessutom öppet för upp till 18 deltagare då Vincennes kommer köra EM på sin stora bana.

De tre svenskfödda är seedade enligt Svensk Travsports officiella seedningsmetod, vilket innebär att Önas Prince är garanterad framspår. För övriga blir det lottning.

1 - Önas Prince (tränas av Per Nordström)
2 – Chiru (tränas av Timo Nurmos)
3 – Marion Fouty Bon (tränas av Timo Nurmos)

Förutom ovanstående trio siktas även Adrian Kolgjini-tränade Kali Smart för samma EM-lopp men hon tävlar för sitt födelseland Nederländerna.

Publicerad den 7 oktober 2022. kundtjanst@travsport.se