VD-brev: Travsporten i fokus

Hösten biter sig fast i landet och samtidigt som träden ändrar färg så vill jag ägna det här brevet till att lyfta upp några av delar som gör travet så speciellt. Det som fyller oss med energi, det som motiverar och det som engagerar. För travet engagerar på alla nivåer. Oavsett om det är bland aktiva, funktionärer eller i publiken. Vi har en historia vi ska vårda och värna om samtidigt som vi befinner oss i en tid som skapar nya storheter. Och när det är som bäst så fungerar historia och framtid starkt samverkande.


Olle Goops minne
Jag hade äran och förmånen att få vara prisutdelare i SM på Åby, tillika Olle Goops Pokal, en hyllning till en av de största travprofilerna i vårt land. Att på nära håll få se och känna Björn Goops genuina stolthet och glädje efter segern i sin pappas lopp är ett minne för livet. Segerhästen Brother Bill tycktes flyga den sista biten, som om han ville bidra till det stora.
Redan knappt två månader tidigare tycktes makterna vilja stadfästa det oerhört starka bandet mellan far och son Goop när Björn rätt oväntat kunde spurta hem Åby Stora Pris med Moni Viking. Det alldeles märkvärdiga var att det skedde på den tidigare under året bortgångne Olles födelsedag. Oförglömliga händelser för alltid inristade i travsportens historiebok.

Redéns trippel
Kriteriedagen på Solvalla innebar en travsportskavalkad av bästa sort hela dagen. Daniel Redéns prestation att i Svenskt Trav-Kriterium, det största loppet för treåringarna, belägga de tre första platserna, är andlöst imponerande. Segrande Xanthis Harvey (Örjan Kihlström i sulkyn) var klart bäst för dagen, men rosor även till tvåan Bengan och trean Ante La Roque. Den här trippeln ska egentligen vara ”omöjlig”, men faktum är att Ulf Nordin lyckades med samma sak 1982 då Ex Hammering vann före Solo Hagen och Jonny Star. Det gick verkligen inte att ta miste på Daniels stolthet och glädje.
Det är en seger som kommer att sitta kvar på näthinnan både i närtid och med historiens filter.

David mot Goliat
Det är roligt att också amatörer med någon eller några få egna hästar kan få framgångar på riksplanet i vår härliga sport. Årjängsprofilen Birger Pettersson Wiik hade ställt i ordning sin Global Virgin inför STL Diamantstoet på Åby. När körande Magnus Jakobsson hittade de rätta vägarna och stoet kunde sätta nosen först efter en kvick avslutning innebar det klackarna i taket i Värmland. Att ”de små” också kan vara med längst fram är viktigt och också något som verkligen kännetecknar travsporten. Det bygger också det här med förhoppningar, ”kan han, eller hon, så kan jag.”

Svenskt grepp om hästaveln
Att se hur utvecklingen rör sig framåt inom den svenska travaveln är imponerande. Från att ha varit helt beroende av importerat avelsmaterial och avelshingstar hävdar sig nu svenskfödda hingstar utmärkt i aveln och är mycket efterfrågade världen över. Av de sex hingstar som i år hade fullt antal betäckningar av ston så var hela fyra stycken svenskfödda. Det säger en hel del om hur stort intresse det är runt den framgång som svensk travsport har. Spännande och kul att följa utvecklingen.
Sen finns det så många exempel att lyfta och det skulle behövas flera vd-brev för att täcka allt det som finns och görs på banor, hos tränare, hästägare, uppfödare, kuskar och ryttare. Men jag lyfter några till, så får jag ta med fler vid annat tillfälle.
- Invigningen av hästhotellet på Umåker
- Mötet med alla travskoleansvariga för att diskutera den nya strategiska planen för travskolorna med målet att lägga i nästa växel; bredda syftet och nå ut till fler
- Det var fantastiskt att få dela ut medaljer till alla deltagare i SM kat A och se deras glädje och höra om varför de älskar ponnytravet
- Att på bästa sändningstid i TV4 en fredagskväll få höra kretsen runt det framgångsrika kallblodsstoet Stjärnblomster säga att alla borde få chansen att uppleva hur fantastiskt det är att vara hästägare. Spänningen, gemenskapen, stoltheten och kärleken till hästen
- Besöket på Solänget för ett par veckor sedan där vi träffade engagerade amatörer, de lokala föreningarna som ordnade fika och höll koll på infarten till stallbacken.

Det är spännvidden inom travet som gör det till en fantastisk sport att verka inom. Det är som vi uttrycker det om alla aktiva inom travsporten i vår pågående kampanj – ”Vi är Sporten”. Det är ni som kör, rider, sköter och tränar hästen som är sporten. Det är ni som föder upp och äger hästen som är sporten. Det är ni som tar emot publiken på banan som är sporten. Det är vi tillsammans som är sporten.
Kampanjen har 400 000 visningar på youtube vilket resulterat 5 800 timmars spelning. Hemsidan fortsätter att locka besökare med 75 000 i dagsläget. Nyhetsbrevet har nyligen startats där 1000 personer skrivit upp sig på kommande utskick.
Det är ett initiativ som berör och som lyfter upp det positiva inom travet.


Jag önskar er en fin höst.
Maria Croon
VD, Svensk Travsport

Publicerad den 20 oktober 2022. kundtjanst@travsport.se