Flera tävlingsförändringar under 2023

STL Sommar, Solvalla tydligare nationalarena, fyrtiofem färre tävlingsdagar och nationella propositioner. Förslagen har diskuterats sedan i våras men nu är det fastställt. Förändringarna i tävlingskalendern nästa år blir ganska stora.


Det är flera förändringar som genomförs inför 2023. Bakgrunden till besluten:
• Banpubliken behöver lockas tillbaka med något extra efter pandemiåren och sommaren är travsportens ess i den kampen.
• Antalet startande hästar per lopp har sjunkit under ganska många år. Utbudet behöver anpassas till efterfrågan så att de ekonomiska resurserna inte sprids för tunt över för många lopp.
• Det har under lång tid och i flera olika utredningar konstaterats att det är viktigt att olika banor har olika fokusområden. Från en tydlig nationalarena som fokuserar på elittävling, till banor som har tävlingar året runt men också en levande stallbacke, till sommarbanor som under den tävlingsfria delen av året lägger stor kraft på rekrytering och träningsmöjligheter.

Solvalla tydligare nationalarena
Solvallas tävlande kvalitetfokuseras ytterligare – färre tävlingsdagar men större lopp. I praktiken handlar det om att flytta fredagsluncherna från Solvalla och ytterligare stärka onsdagarna. 26 vardagstävlingar tas bort på Solvalla, vilket frigör cirka 20 miljoner kronor att höja prispengarna på resterande tävlingar. Ett steg mot en tydligare roll som nationalarena för Solvalla.

– 2023 kommer alla lopp som körs på Solvalla ha minst 60 000 kronor i förstapris och treåringsloppen minst 70 000 kronor. På onsdagarna kör vi nya Solvallaserien – tre lopp varje onsdag med 80 000 kronor i förstapris i försöken. Finaler var femte-sjätte vecka med 150 000 kronor i förstapris. Solvallaserien körs i tre fasta klasser (högst 150, högst 350 samt högst 650) anpassade för att låta hästarna smidigt matchas in i kommande STL-klasser. Solvallaserien är därmed tänkt som ett förberedande komplement till STL och samtidigt hoppas vi bjuda publiken på ännu roligare onsdagar på Solvalla, förklarar Solvallas sportchef Anders Malmrot.

876 tävlingsdagar blir 831 – bättre ekonomi
Säsongen 2022 är det 876 tävlingsdagar i Sverige och antalet dagar har varit samma ända sedan 2014. Antalet lopp har sjunkit lite sedan dess men hästunderlaget har sjunkit mera. År 2014 var det i snitt 11,5 startande hästar per lopp i Sverige, ifjol var siffran 10,6 startande per lopp vilket är historiskt lågt. Hittills i år sjunker det med ytterligare någon tiondel. Det finns förstås en del fördelar med att fortsätta hålla uppe antalet tävlingsdagar men samtidigt behöver vi anpassa oss efter volymen av befintliga hästar, där kallbloden till exempel inte minskat lika mycket som varmbloden. Med färre tävlingsdagar sparar sporten in en del på arrangemangskostnaderna.

2023 siktar vi på 831 tävlingsdagar, en minskning med 45 dagar eller fem procent. Av de -45 minskade tävlingsdagarna står Solvalla för -26 medan övriga banor tar sammanlagt -19 där minskningen är anpassad efter det regionala hästunderlaget runt om i landet.

Nationella propositioner
För att ytterligare anpassa tävlingsutbudet till hästunderlaget kommer alla svenska propositioner att samordnas och skrivas centralt.

- Ju färre tävlingshästar vi har, desto viktigare att propositionerna synkar med varandra och matchar behovet i tränarnas geografiska närhet. För maximal samordning kommer därför endast två personer skriva samtliga svenska propositioner. Det är ingen kritik mot tidigare propositionsskrivare utan bara ett konstaterande att arbetet numera kräver en så hög grad av samordning att det inte längre är lämpligt med många utspridda propositionsskrivare, säger Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson som förklarar hur det är tänkt att fungera.

- Mattias Stenby rekryteras som nationell propositionsskrivare. Han kommer att ta huvudansvaret för samtliga svenska propositioner från inledningen av 2023. Claes Broberg kommer att fungera som biträdande. Mattias och Claes är två rutinerade propositionsskrivare med erfarenhet från många år på landets travbanor i olika roller och Svensk Travsports nationella sportkontor, säger Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson.
Redan idag skriver duon propositioner till elva svenska banor och snart blir det alltså samtliga trettiotre banor.
– Självklart kommer banornas sportchefer fortsatt kunna sätta sin egen sportsliga prägel på tävlingarna i de stora dragen men detaljarbetet får Mattias och Claes ta hand om, fortsätter Robert Karlsson.

STL Sommar – utökad satsning på travets högtid
Svensk Travsport vill öka STL-upplevelsen ytterligare på våra 27 största tävlingar nästa sommar och därmed göra travsommaren ännu roligare. Från onsdagen efter Elitloppet ända fram till Jubileumspokalen är det STL Sommar med en samordnad stor publik- och sportfest. Det sportsliga veckoupplägget blir maffigt – dubbla STL-omgångar hela sommaren. I den mån det är möjligt kommer det alltså köras STL-divisionslopp både på onsdag och lördag vilket gör att alla topphästarna och travbanor i stora delar av landet kan vara med.

STL Sommar 2023:

Datum Bana rubriklopp
Onsdag 31 maj Lindesberg Bergslagsloppet
Lördag 3 juni Mantorp Ina Scots Ära
Onsdag 7 juni Åmål Ändå Något
Lördag 10 juni Östersund Jämtlands Stora Pris
Onsdag 14 juni Tingsryd Tingsrydsloppet
Lördag 17 juni Boden Norrbottens Stora Pris
Onsdag 21 juni Solvalla Prix Readly Express
Söndag 25 juni Kalmar Kalmarsundspokalen
Onsdag 28 juni Vaggeryd SmålandsStayern
Lördag 1 juli Bergsåker STL-finaler och E3 2140
Onsdag 5 juli Solvalla Margaretas Tidiga Unghästserie
Torsdag 6 juli Halmstad SprinterMästaren
Lördag 8 juli Halmstad  
Onsdag 12 juli Solänget Silverörnen
Lördag 15 juli Årjäng Årjängs Stora Sprinterlopp
Onsdag 19 juli Eskilstuna Fyraåringstestet
Lördag 22 juli Axevalla Axevallalöpning
Söndag 23 juli Axevalla StoChampionatet
Tisdag 25 juli Jägersro Åbergs
Onsdag 26 juli Skellefteå Stig Lindmarks Styrkeprov
Lördag 29 juli Hagmyren E.J.’s Guldsko
Onsdag 2 augusti Visby Visby Travfest
Lördag 5 augusti Rättvik Ego Boys Minne
Söndag 6 augusti Dannero Kallblodskriteriet
Onsdag 9 augusti Mantorp Breeders´Crown-försök
Lördag 12 augusti Åby Åby Stora Pris och STL-finaler
Onsdag 16 augusti Solvalla Jubileumspokalen

Publicerad den 24 september 2022. kundtjanst@travsport.se