Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Begreppet svenskfödd och samma uppfödarpremier i hela Norden

Begreppet svenskfödd och vad det egentligen innebär och medför har debatterats under flera år inom svensk travsport. Svensk Travsports styrelse har nu fattat ett antal beslut rörande begreppet svenskfödd och dessutom ett antal sportsliga förändringar. En stor och mycket positiv nyhet är att från 2024 gäller samma uppfödarpremier i nordiska länder som för starter i Sverige avseende svenskfödda varmblodiga hästar.


Åsikterna gällande begreppet svenskfödd har varit många, mycket starka och i många stycken gått helt isär. Vissa har haft åsikten att fölen ska födas i den svenska halmen medan andra önskar underlätta användandet av utländskt avelsmaterial i andra länder.

– Frågan kring begreppet svenskfödd har aktualiserats än mer av den ökning som skett av svenskfödda hästar som föds utomlands. En utveckling som är resultat av att svenska uppfödare etablerats sig utomlands och ett ökat antal utländska uppfödare som vill föda upp svenska hästar, säger Christina Olsson, avelschef på Svensk Travsport.

Svensk Travsport har, i nära samarbete med ASVT, arbetat fram ett förslag innehållande ett antal beslut. Förslaget gick på remiss för att sen beslutas under våren 2022. På den mångfacetterade frågan togs slutligen ett helhetsbeslut som innebär många olika delar. Det innebär ett antal olika åtgärder som var och en har olika tidsperspektiv på genomförandet:

  • Uppfödarpremier i Norden enligt svensk modell
  • Att ersätta benämningen "svenskfödd" med det tydligare begreppet "svensk"
  • Ej godkänna uppfödning utanför EU/EES/UET
  • Möjliggöra identifiering av föl utomlands till en kostnad
  • Införa möjligheter till djurskydds- och hästvälfärdskontroller utomlands
  • Införa stängda lopp (stakes modell) för föl födda i halmen i Sverige

Nu under 2023 har införande i de olika delarna efter den tidsplan som gjorts påbörjats.

Uppfödarpremier i Norden, 1 januari 2024
På Svensk Travsports styrelsemöte i oktober beslutades att från och med 1 januari 2024 återinföra uppfödarpremier för tävlingar i Norden för hästar grundregistrerade som svenskfödda. Det innebär att det utgår samma uppfödarpremier för starter i ett annat nordiskt land som för starter i Sverige. Det har inte skett någon annan förändring av uppfödarpremierna. För starter i länder utanför Norden är det även fortsatt endast uppfödarpremier i Grupp I+II lopp inom EU/EES.

Svenskfödd häst blir Svensk häst, 1 januari 2024
Det beslut som Svensk Travsports styrelse tog bara för några dagar sen i december innebär en namnändring från namnet "svenskfödd häst" till det tydligare "svensk häst". Det är endast en namnändring och innebär ingen förändring i hästarnas rättigheter och i vilka lopp de får starta. Det är samma regler som tidigare avseende mockinländare och hästar med begränsade rättigheter (ej avelsvärderad far). Den tidigare benämningen svensk häst har fortsatt samma betydelse då mockinländarna inkluderas medan den tidigare benämningen svenskfödd häst blir ”svensk häst exklusive mockinländare”.

Ingen uppfödning av svenska varmblodstravare utanför EU/EES/UET, föl födda fr.o.m. 2026
Beslutet gäller uppfödning i tredjeland där travnationerna USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland ingår och har tagits med god framförhållning för att underlätta för uppfödarna att anpassa sig.

För att avkomman till ett sto som betäcks från och med 2025 ska bli svensk måste stoet först exporteras (definitivt) innan betäckningen och sen återimporteras och återkomma till Sverige innan fölning.

Temporära exporter till USA tas bort, 1 januari 2025
Svenska ston som avses betäckas i ett annat av ST godkänt land, behöver ett temporärt exportcertifikat för avel. Hästen är fortfarande hemmahörande i den svenska stamboken och det är fortsatt ST som hanterar ägarskiften etc. Vid definitiv export övergår ansvaret till importlandet och ST har inte längre något ansvar eller kontroll av ägarskiften etc.

Ett problem med USA är att USTA ej har temporära importer/exporter utan en häst som är temporärt utförd till USA blir definitivt importerad av USTA. Hästen är då registrerad i två länder samtidigt och den kan exempelvis ha olika ägare registrerade i respektive land.

OBS! Ändrad tidsplan för identifiering av utlandsfödda föl. Nu för föl födda fr. o. m. 2026
Den tidsplan som var tänkt från början med föl födda från och med 2025 har visat sig vara alltför optimistisk. Ett antal saker måste falla på plats för att ett nytt regelverk, som dessutom måste implementeras med framförhållning, ska kunna beslutas. Till och med 2025 behöver nu varmblodsföl som ska registreras i den svenska stamboken komma till Sverige för identifiering och DNA-prov innan årsskiftet födelseåret precis som tidigare.

Provtagning av föl på utländsk mark, föl födda fr.o.m. 2026
I samband med att identifiering av föl födda utomlands införs är målsättningen att även kontroller av hästvälfärd och medicinering kan införas. Kontrollmöjligheter som UET arbetar för att införa även för hästar som tränar och tävlar i andra länder.

Löpningsserie för föl födda i svensk halm
Den obligatoriska avgift som införs för identifiering gjord utomlands ska utgöra grunden för tävlingar stängda för andra än de föl som faktiskt är födda i den svenska halmen.

Publicerad fredag 22 december 2023. kundtjanst@travsport.se