Foto: Svensk Travsport

Antidopning i fokus under Elitloppshelgen

Året Elitloppsdeltagare kommer likt tidigare år att stå uppstallade i övervakningsstall och precis som 2022 anländer samtliga 16 hästar till Solvalla under lördagen och övernattar i övervakningsstallet. Incheckning sker mellan klockan 20.00 och 22.00 på lördagskvällen. Elitloppshästarna är kameraövervakade i stallet och har en bevakare från Svensk Travsport som under hela söndagen följer dem när de lämnar stallet.


– Förra årets test av övervakningsstall med övernattning för Elitloppshästarna var lyckat, vilket gör att vi kör samma koncept på årets Elitlopp, säger Mattias Falkbåge, utredningschef

Elitloppshelgen bjuder som alltid på tävlingar i toppklass i dagarna tre och stort fokus ligger på hästarnas välfärd och på en ren sport. Dopningsprovtagningen utökas under hela helgen och extra prover tas på såväl segrare som oplacerade, slumpmässigt utvalda, hästar samt på ett antal ettåringar på Elitauktionen. Svensk Travsports antidopningshund Lykke finns på plats hela helgen med sin förare Fia, inklusive på auktionen på Infra City under fredagen.

Elitloppshästarna har provtagits minst en gång före tävlingsdagen, så kallade preraceprover. Under lördagen och söndagen har personal på avdelningen för hästvälfärd möjlighet att innan loppen ta extra prover på alla deltagare i övervakningsstallet. Dessutom provtas alla sexton hästar som vanligt efter loppet, de utslagna efter försöken och sedan alla i finalen.

Om du vill veta mer om vad som händer i övervakningsstallet, och på stallbacken, under helgen kan du hålla utkik i våra sociala medier. Där kommer vi, i den mån vi har möjlighet, att dela bilder och klipp hela helgen.

Publicerad den 25 maj 2023. kundtjanst@travsport.se