Foto: TR Bild

Lokala tävlingar- en nyhet inom ponnytravet!

Ponnytravet får en ny tävlingsform med första dag den 6 juni på Årjängs travbana. Det är ett format som ska nå ut till de lite nyare kuskarna och ryttarna. En möjlighet att få mer erfarenhet med mer lek än allvar under dagen. Loppen är inte officiella och räknas inte i statistik på häst/kusk eller ryttare. Det är lokala hästar som har företräde till loppen. Dagar och hur anmälan går till hittar du här.


Nu i år kommer ponnytravets nya tävlingsform, Lokala tävlingar, att introduceras. En tävlingsform som är mer på lek och mindre allvar. Det ska uppmuntra till fler lopp och körningar för ponnys. Syftet med tävlingsformen är att nå ut till de lite nyare kuskarna och ryttarna.
Licens krävs för travloppen men för idealtidsloppen krävs minst kompetens motsvarande silverkurs på travskola. Under en lokal tävling arrangeras 2-6 travlopp som är icke officiella lopp samt en alternativ lekfull tävling så som agility, hinderbana, stafett etc.
Loppen är inte officiella och räknas inte i statistik på häst/kusk eller ryttare. Den lokala tävlingsdagen ska avslutas med någon form av föreläsning/utbildning och därefter en gemensam fikastund/eller annan samvaro/ genomgång tillsammans efter tävlingarna.
Svensk Travsports reglemente gäller i övrigt t ex gällande startfrekvens, vaccinering etc. (tränaransvaret gäller)
Eftersom det är en lokal tävling är loppen öppna med företräde för hästar i regionen, arrangerande bana får bestämma vilka banor som ska inkluderas i detta.
Anmälan sker till arrangerande bana.

De banor som är först ut att prova den här nya tävlingsformen är:
Årjäng 6 juni.
Tomelilla 1 juli.
Rättvik 1 juli.
Bollnäs 19 augusti.
Örebro 30 september.
Mantorp 14 oktober.
Solänget 15 oktober.
Kalmar 12 november.

Publicerad den 19 maj 2023. kundtjanst@travsport.se