Politikerträff på stallbacken

I veckan besökte Riksdagens Hästnätverk travsporten och Solvalla för att lära mer om den svenska hästnäringen, travsporten och villkoren för hästföretagare.


Under onsdagen fick riksdagsledamöter från Hästnätverket träffa ledande representanter och aktiva inom sporten som presenterade insikter från den svenska hästnäringen – en bransch som engagerar och berör människor över hela landet.

Totalt samlades ett 15-tal politiker från flera av riksdagspartierna på stallbacken för en kväll i hästens tecken. Där mötte tränarteamet Jörgen S Eriksson och Amanda Hellström upp med starthästen Lilian Young – som sällskapet sedan kunde följa under kvällen, från värmningar till målgången i lopp 9. Jörgen S Eriksson beskrev hur livet är som företagare och tränare med egen gård och flera anställda – och hur de genom travskolan har hittat nya medarbetare till teamet.

Solvallas vd Jörgen Forsberg berättade om nationalarenan, och det blev så klart ett besök på Solvalla Travskola med information om travskolans kurser och elevverksamhet.

På programmet stod också panelsamtal och en nulägesbeskrivning av hästnäringen, där Svensk Travsports vd Maria Croon, Karolina Lagerlund, vd för HNS och Lotta Nilsson Viitala, CFO på ATG, presenterade hur den svenska modellen fungerar med sporten, spelet och hela hästnäringen.

Intresset var stort när Maria Croon presenterade hur ST arbetar med hästvälfärd, hållbarhet och om travsportens betydelse för övriga hästnäringen. Maria Croon berättade även om den stora oro som många företagare i sporten känner med anledning av Skatteverkets nya syn på hästföretagare och deras möjligheter att fortsätta som momspliktig verksamhet – något av en ödesfråga för branschen, och som väckte många frågor och stort intresse bland riksdagsledamöterna.

Momsfrågan lyfte Maria Croon också tidigare samma dag, under en intervju i ”Hästpartiets pod” – lyssna på hela inslaget på länken nedan.

Värd för kvällen var HNS, ATG och Svensk Travsport.

Note: Riksdagens Hästnätverk är en sammanslagning av tidigare Travnätverket och ridsportens Hästnätverk inom Riksdagen.