STL-tävlingarna 3 juni flyttas från Mantorp på grund av smittorisk

Den smittsamma sjukdomen EHV-1, neurologisk form, har konstaterats på två travskolehästar på Mantorp. Travskolan är belägen på Mantorps stallbacke och därför har hela stallbacken och dess samtliga hästar isolerats. En konsekvens blir att de planerade STL-tävlingarna på Mantorp den 3 juni flyttas till Eskilstuna.


I söndags upptäcktes neurologiska symptom på två travskolehästar på Mantorp. Stallbacken isolerades och prov togs på de sjuka hästarna. När provsvaren inkom på eftermiddagen tisdagen den 23 maj konfirmerades misstanken av EHV-1, neurologisk form.

– EHV-1 är ett luftburet virus och mycket smittsamt. Vi kan inte garantera säkra förhållanden för att genomföra travtävlingar och därför isoleras nu hela Mantorp Hästsportarena tills vidare, säger Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko.

Tävlingsdag flyttas till Eskilstuna

De planerade STL-tävlingarna på Mantorp den 3 juni flyttas till Eskilstuna. Loppen körs med samma propositioner. Startanmälningarna görs som vanligt senast söndag 28/5 klockan 12.00. Vid startanmälan är det bana Eskilstuna som gäller. De hästar som sedan tidigare startanmälts till tävlingsdagen kommer automatiskt flyttas med till Eskilstuna-propositionerna.

– Det är självklart tråkigt att behöva flytta STL-tävlingarna från Mantorp. För oss är det dock prioritet att nu ta hand om de sjuka hästarna och förhindra vidare smittspridning, säger Linda Nordvall, VD på Mantorp Hästsportarena.

Mer information om EHV-1 går att läsa på SVA:s hemsida.

 

Publicerad den 23 maj 2023. kundtjanst@travsport.se