Tomi Wahlsten är första mottagare av K-G Holgerssons Innovationspris

För första gången delas nu K-G Holgerssons Innovationspris ut. Priset på 50 000 kronor delas ut av Solvalla och Svenskt Travsport till någon inom travsporten som verkar i K-G Holgerssons anda och arbetar innovativt på något sätt som bidrar till travsportens utveckling. Den historiske första mottagaren blir Tomi Wahlsten och hans Twisted 3D-sele.


När travlegenden K-G Holgersson gick bort i slutet av 2018 ville Solvalla hedra hans minne på lämpligt sätt. Han har därför ett årligt minneslopp under Elitloppsfredagen. Svensk Travsport och Solvalla beslutade tillsammans att även instifta ett innovationspris i K-G Holgerssons ära. På grund av covid-pandemin stannade arbetet med innovationspriset av, men i år kan det alltså delas ut för första gången.

Tomi Wahlsten driver familjeföretaget RW Valjaat i Kujala, Lahtis i Finland. Hans släkt har arbetat med tillverkning av seldon i fyra generationer sedan 1918. Tomis far Reijo Wahlsten grundade företaget 1982 och idag är det Tomis son Teemu som arbetar med honom i firman.

Sedan 2017 har Tomi utvecklat den nu patenterade Twisted 3D-selen och den innovativa selen har fått ett bra mottagande av flera framstående travtränare i framförallt Sverige och Finland. Twisted 3D-selen är en innovation som Tomi utvecklat utifrån tanken på hur den utselade hästen kunde få bättre rörelsefrihet. Selen läggs längre bak på hästen och frigör hästens manke från tryck. Rörelsen i bogarna och därmed frambenen frigörs samtidigt. Selen underlättar för hästars aktion i kurvorna samt frambenens rörelser så att risken för att slå ihop knäna minskar eller rent av försvinner.

K-G Holgersson förstod vikten av att inte hindra hästens naturliga rörelse i bogarna och att frigöra manken. Selen skulle också sitta bekvämt på hästen och magjorden fick inte spännas för hårt. "Inte mer spänt än ditt eget bälte" var en devis K-G Holgersson levde efter.

Twisted 3D-selen är en innovation helt i K-G Holgerssons anda som dessutom främjar god hästvälfärd. Tomi Wahlsten är därför ett självklart val som första mottagare av K-G Holgerssons Innovationspris.

Priset på 50 000 kronor delas ut i samband med K-G Holgerssons Minneslopp på Solvalla fredagen den 26 maj.

Juryn har bestått av:

  • Anders Malmrot, sportchef Solvalla
  • Jörgen Westholm, A-tränare Solvalla
  • Jörgen S Eriksson, A-tränare Sundbyholmstravet

Juryn vill tacka för alla bra bidrag som inkommit och hoppas att många vill söka till K-G Holgerssons Innovationspris även nästa år.

Publicerad den 25 maj 2023. kundtjanst@travsport.se