Totalprissumman anges i propositionen och resultatlistan

Från och med juni visas loppets sammanlagda totalprissumma i svenska propositioner och resultatlistor. Förutom förstapriset och prisskalan syns alltså även det sammanräknade beloppet till hästägarna. – En liten men efterfrågad förbättring för hästägarna och tränarna, säger Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson.


Att ange loppets totala prissumma är standard i övriga hästvärlden. Utanför Norden pratar man sällan om loppens förstapriser, i stället pratar man om loppens ”purse” som det heter på engelska (uttalas pöörs). När vi i Sverige pratar om ett ”50 000 kronors-lopp” så syftar vi på förstapriset, när man i Frankrike pratar om ett "10 000 euro-lopp" menar fransmännen totalprissumman. ”Purse” är helt enkelt det totala beloppet som delas ut i prispengar i det aktuella loppet.

I sommar kommer vi i Sverige att visa både förstapriset, övriga prisskalan och totalprissumman i både propositioner och resultatlistor.

I propositionen – det erbjudna totalbeloppet

Från 1 juni finns detta i svenska propositioner och resultatlistor. I propositionen kallar vi det "prispengar max total", den sammanräknade prissumman som erbjuds i det aktuella loppet. Eftersom samtliga tävlande hästar – även oplacerade och diskade hästar – tjänar prispengar i svenska travlopp är totalbeloppet beroende av hur många hästar som kommer till start, och detta påverkar även hur många hästar som räknas som prisplacerade. Så "prispengar max total" i propositionen är alltså det maximala beloppet som kan betalas ut om loppet blir fullt anmält, samtliga hästar startar och tillräckligt många kommer i mål odiskvalificerade.

I resultatlistan – det faktiska totalbeloppet

I resultatlistan visas det belopp som faktiskt betalas ut efter att loppet är kört. Om resultatlistans totalbelopp är lägre än propositionens totalbelopp beror det på att loppet inte blev fullt, att hästar var strukna eller att inte tillräckligt många hästar kom i mål som prisplacerade.

Men vad händer med de prispengar som i så fall "fryser inne", alltså skillnaden mellan propositionens belopp och resultatlistans belopp? Robert Karlsson förklarar:
– Målet är att varenda krona i prispengabudgeten verkligen ska betalas ut som prispengar under året. Varje bana har ett förhandsbestämt utrymme i Svensk Travsports prispengabudget och banornas sportchefer försöker förstås se till att så mycket som möjligt av det utrymmet betalas ut. En rutinerad bansportchef budgeterar därför medvetet med att propositionernas priserbjudande kan "överbokas" en aning i förhållande till den verkliga prispengabudgeten. I propositionerna skriver banan alltså ut lite högre prispengar än man egentligen har råd med. Målet är förstås att det som sedan betalas ut ska landa exakt på budget efter årets sista tävlingsdag. Men det är inte helt lätt att pricka exakt och ibland kan det hända att banan måste höja prispengarna med kort varsel i november-december, just för att se till att hela årsprisbudgeten verkligen betalas ut till sista tusenlappen.

Publicerad tisdag 16 maj 2023. kundtjanst@travsport.se