Foto: Maria Holmén, TR Bild

A-tränarkursen i ny kostym från 2024

Med start 2024 kommer de tre kurserna som tidigare tillsammans utgjorde ”proffstränarkursen” – Tränarkurs 1-3 – att ersättas av en sammanhållen A-tränarkurs.


Den nya kursen kommer att ges årligen med start i september och pågå under 20 veckor med fysiska träffar måndag-fredag vid tre tillfällen. Mellan de fysiska träffarna är det två digitala föreläsningar i veckan. Två av de fysiska träffarna äger rum på travsportens riksanläggning Wången utanför Östersund och en i Stockholmstrakten. Kursen kommer precis som tidigare att anordnas av Hästsportens Folkhögskola i samarbete med Wången och Svensk Travsport.

Behörighetskraven för den nya kursen är att ha:

  • Tre års dokumenterat arbete med träning och skötsel av hästar inom trav- eller galoppsporten.
  • Genomfört den nya digitala B-tränarkursen efter den 1 oktober 2023 eller genomfört Tränarkurs steg 1 med godkänt resultat under åren 2020 - 2023 eller fullgjord Hippologutbildning – inriktning trav.
  • Tappskokompetens och kompetensbevis för hästtransportör


A-tränarkursen riktar sig till alla som vill satsa på en professionell karriär som tränare inom trav- eller galoppsporten, men delar är i mån av platser öppna även för andra som vill förkovra sig inom sporten, till exempel förstemän hos A-tränare, B-tränare eller anställda på våra travskolor.

2024 kommer kursen att starta 9 september och avslutas 7 februari 2025. Dock kan det även hållas en kurs under vecka 3-22 2024 om det finns tillräckligt intresse finns hos dem som har för avsikt att ansöka om en A-licens under sommaren/hösten 2024.

Läs mer om kursen och vilka andra kurser som anordnas via Hästsportens Folkhögskola via länken nedan.