Foto: TR Bild

Stig H Johansson hyllas av Svensk Travsport, ATG och Solvalla

Vid årsskiftet valde Stig H Johansson att inte förnya sin tränarlicens. Därmed tog en era av oöverträffad framgång som spunnit över ett halvt sekel slut. Nu på lördag den 3 februari kommer Stig H Johansson fantastiska karriär att hyllas i samband med Solvallas STL-finaler.


- Stig H Johanssons betydelse för den svenska travsporten kan inte nog betonas. När Stig nu valt att officiellt avsluta tränarkarriären kändes det självklart att uppmärksamma det och även hylla hans otroliga prestationer. Jag hoppas att så många som möjligt tar sig till Solvalla på lördag för att tacka av Stig, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport.

Representanter från Svensk Travsport, ATG och Stockholms Travsällskap kommer under Solvallas hyllningsdag att dela ut ett gemensamt bidrag till Stig H-akademien. Akademien är en utveckling av Stig H:s Stipendiefond och Stig H:s Hästskötarfond som varje år delar ut stipendier till ett antal unga och lovande aktiva inom travsporten.

- Både Svensk Travsport och ATG har varit med sen starten av Stig H-akademien och det har varit ett fantastiskt talangutvecklingsprogram sedan starten 1996. Många av våra storstjärnor idag har passerat igenom Stig H-akademien och det är viktigt att den verksamheten kan fortgå, säger Maria Croon.

Gåvan till Stig H-akademien kommer att delas ut innan lopp 5 på Solvalla, ett lopp som förutom att vara final i STL Silverdivisionen också fått namnet Stig H Johanssons avtackningslopp.

Från Solvallas banprogram:
Stig H Johanssons meritlista gör sig bättre i en bok än i ett travprogram, men för att åtminstone skrapa på ytan så har Stig tagit 6.225 segrar som kusk, 8.206 som tränare.

Bland dessa finns sex Elitlopp, sju Svensk Travderby, fem Svenskt  Travkriterium, Prix d’Amérique  i Frankrike och Nat Ray Trot i USA på absoluta världrekordet 1.08,9a/1.609 meter bakom Victory Tilly.

Stig H Johansson tog 29 kuskchampionat på Solvalla, var tränarchampion på huvudstadsbanan vid 33 tillfällen och Allsvensk kuskchampion nio gånger. Han anses av många vara travsportens främste, inte bara i Sverige utan i världen.

Förutom hans Elitloppsvinnare The Onion, Utah Bulwark, Napoletano, Peace Corps, Gum Ball och Victory Tilly har Stig plockat fram publikfavoriter som Queen L, Big Elma, Grain, Duke Iran och många, många fler.

Stig H Johansson har sedan 2008 sin självklara plats i Travsportens Hall of Fame, men är också belönad med Travsportens Hedersutmärkelse och är en av Travsportens Hedersambassadörer – och han har dessutom vid fem tillfällen varit nominerad till Jerringpriset!