Nya regler för körspö och avel på UET:s generalförsamling

I samband med Prix d’Amerique-helgen höll det europeiska travförbundet UET traditionsenligt sin generalförsamling på Vincennes travbana utanför Paris. Flera stora frågor avhandlades där de mest konkreta handlade om ett gemensamt europeiskt regelverk för användande av körspöt samt stopp för OPU/ISCI-tekniken vid avel.


Diskussionen kring gemensamt regelverk kring körspöt har pågått ända sedan World Trotting Congress som hölls i Sverige 2019. Ett förslag har nu arbetats fram och under årets generalförsamling ändrade och godkände UET en ändring av reglerna. Den nya formuleringen klargör att körspöt endast är till för att kommunicera med hästen och att det är absolut förbjudet att slå hästen. 

- Det är väldigt glädjande att UET:s generalförsamling nu beslutat om en skarpare formulering kring användandet av körspö som mer liknar den vi har i Sverige. Ihop med de övriga nordiska travförbunden har vi drivit den här frågan och även fått med oss övriga europeiska länder. Det är en överlevnadsfråga för travsporten att arbeta proaktivt med hästvälfärdsfrågor, säger Maria Croon, VD på Svensk Travsport.

UET beslutade att fastställa en övergångsperiod för medlemsländerna angående regeländringen. Det innebär dock att senast den 1 april 2025 ska alla länder ha anpassat sina nationella regelverk för att vara i linje med det internationella UET regelverket. UET kommer nu att under första halvåret förtydliga det nya regelverket och beskriva det mer i detalj och det är den skrivningen som sedan ska implementeras som senast 1 april 2025.

- Vi har varje dag under den här storhelgen kunnat bevittna att det skett en förändring i inställning i den här frågan. De proffskuskar som kör idag förstår och accepterar förändringen och det är dags att formellt ändra det i reglerna också. Detta är dock bara början, för vi måste hela tiden utvecklas, säger UET:s ordförande Marjaana Alaviuhkola. 

Förbud mot OPU/ICSI
UET beslutade att också att inget medlemsland ska godkänna registrering av föl tillverkade med OPU/ICSI teknik (Ovum Pick Up och Intracytoplasmic Sperm Injection) som är relativt nya reproduktionstekniker för att kunna få många föl undan ett och samma sto men även för ston som har svårt att bära fram sina egna föl. OPU är till och med möjligt direkt efter att ett sto avlidit. OPU är inte godkänt att genomföra i Sverige då det är för stona en smärtsam invasiv metod. Förenklat förklarat ”sugs äggen upp” (OPU) ur äggstockarna och provrörsbefruktas sen efter odling med hjälp av injektion av en enda spermie (ICSI).

En ny teknik med hjälp av SNP-chip för att bestämma härstamning har utvecklats som också medför större och mycket bättre forskningsmöjligheter på ”genetisk nivå”.  En omställning till denna teknik pågår just nu världen över varför informationsutbyte mellan travets länder är mycket viktigt med tanke på kostnadseffektivitet, utbyte av information med mera.

Storbritannien ny medlem och Italien återupptar samarbetet
Storbritanniens medlemsansökan om att bli en del av UET, som startade 1993, kulminerade i godkännandet av medlemskap i generalförsamlingen efter att de uppfyllt UET-medlemskraven och att den tekniska kommittén besökt landets tävlingar. 

Dessutom fick generalförsamlingen en omfattande presentation av den nya organisationen av italiensk travsport som en del av det italienska jord- och skogsbruksministeriets verksamhet. Italien har stått vid sidan av det internationella samarbetet i flera år. Genom de nya planerna siktar Italien på att kraftigt stärka sitt lands travsport och att återigen vara aktivt involverad i UET-samarbetet. 

Flera mindre beslut
På sitt möte bekräftade generalförsamlingen också arrangörerna av de internationella UET Elite Circuit-finalerna för de kommande åren. UET Elite Circuit-finalen och UET Grand Prix kommer att hållas i år på Vincennes, Frankrike, 2025 i Solvalla, Sverige och 2026 i Italien. 

Generalförsamlingen gick också igenom situationen för den gemensamma UET Connect-databasen. Förutom Frankrike, Norge, Finland och Sverige uppmanas nu andra europeiska länder att ansluta sig till databasen. 

Publicerad tisdag 30 januari 2024. kundtjanst@travsport.se