Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

48 föl provtagna 2023 – projektet permanentas

2021 startade ett pilotprojekt där Svensk Travsport varje år tar dopningsprover ett antal fölungar Projektet initierades av avelsavdelningen efter att det under flera år förekommit rykten om att det fanns föl som behandlats i strid med sportens regelverk. 2023 var tredje året och då togs prover på 48 föl.


Under projektets första år tog prover på 22 slumpmässigt utvalda fölungar och under 2022 och 2023 dubblades sedan antalet så att man landade på mellan 40 och 50 provtagna fölungar per år.

– Vi hade under en period då och då hört rykten om föl som behandlats i strid med vårt regelverk, därför startade vi detta projekt och bad hästvälfärdsavdelningen att utöka sin provtagning utanför tävling och även ta prover på årsföl, berättar avelschef Christina Olsson och fortsätter:

– Vi beslutade att ta prover på både föl som fötts här i Sverige och på föl som fötts i andra länder och kommit till Sverige för märkning och identifiering för sitt hästpass.

På alla föl som väljs ut tar man både blodprov och hårprov. Blodproven skickas in och analyseras enligt samma rutiner som för andra prov tagna i träning och tävling medan hårproverna tar längre tid att få svar på, bland annat för att de analyseras i ett labb i Tyskland.

– Fjolårets prover är inte helt färdiganalyserade än eftersom det tar tid att få svar på hårproverna och de flesta prover tas under hösten, men de droppar in allt eftersom, berättar Linda Höijer på Svensk Travsports avdelning för hästvälfärd och fortsätter:

 – Nu har vi tagit prover inom pilotprojektet i tre år och det har fallit väl ut, så det känns naturligt att göra detta till en del av den årliga provtagningen snarare än ett separat projekt.

– Hur många föl det blir varje år är i dagsläget inte beslutat, men att vi ska fortsätta känns helt självklart, avslutar Christina Olsson.

Publicerad onsdag 13 mars 2024. kundtjanst@travsport.se