Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Märkning och identifiering

Enligt en EU-förordning måste alla hästar märkas. Inom travsporten är märkningen dessutom en fråga för så väl spelsäkerheten som för stamboken. Vi måste kunna garantera hästarnas identiteter.


Sedan 2013 är chipmärkning den metod Svensk Travsport använder för identitetsmärkning av travhästar. Innan dess användes frysmärkning för att märka travhästar.

Det är upp till hästägaren att själv kontakta en av de identifierare som Svensk Travsport har godkänt för chipmärkning. En lista över identifierare som är godkända att chipmärka och identifiera ditt svenskfödda föl hittar du i rutan längst ner på sidan. Identifieraren och hästägaren kommer sedan överens om tid och plats för chipmärkning och identifiering.

I samband med att fölet chipmärks tar identifieraren ett hårprov från svansen. Det provet skickas sedan via Svensk Travsport till Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala för en härstamningskontroll genom DNA-analys.

Identifieraren noterar ned fölets färg och tecken på ett konturdiagram som vi senare använder som underlag vid registrering och produktionen av hästpasset.

Föl födda utomlands

Föl som är födda utomlands behöver komma till Sverige för identifiering och DNA-typning. Detta ska vara gjort absolut senast den 31 december det år fölet fötts. Det är endast särskilt utvalda identifierare som får lov att identifiera dessa föl och en lista över dessa skickas ut direkt till fölägaren. Den ordinarie identifierarlistan gäller alltså inte för svenska föl födda utomlands.

Vad betyder siffrorna i frysmärkningsnumret?

Du kanske undrar hur hästarnas frysmärkningsnummer bestämdes innan chipmärkning började användas?

Alla varmblod har ett registreringsnummer som börjar med två siffror för födelseåret. De följs av ett fyrsiffrigt löpnummer, där den första siffran aldrig är en nolla. Varmblodens frysmärkningsnummer byggdes upp av bokstaven S (för Sverige), den sista siffran i födelseåret samt det fyrsiffriga löpnumret.

Exempel: En varmblodig travhäst som är född år 2009 och som har registreringsnumret 09-1234 fick frysmärkningsnumret S91234.

Kallbloden har tresiffriga löpnummer med en nolla framför i sina registreringsnummer. Den nollan föll sedan bort i frysmärkningsnumret.

Exempel: En kallblodig travhäst som är född år 2009 och som har registreringsnumret 09-0123 fick frysmärkningsnumret S9123.

Vart tionde år bytte bokstaven S plats från början till slutet, eller vice versa, för att förväxlingar skulle undvikas.

Chipnumret har, till skillnad från frysmärkningen, inget samband med hästens registreringsnummer.


kundtjanst@travsport.se