Foto: Mia Törnberg, TR Bild

Efter travkarriären

Det finns flera alternativa användningsområden för travhästarna när de lagt sin travkarriär på hyllan. Det förekommer också att travhästar kombinerar travkarriären med verksamhet inom andra hästsportgrenar. Sedan flera år tillbaka har därför Svensk Travsport ett samarbete med Svenska Ridtravarförbundet.


Travhästen är mångsidig och efter eller under travkarriären är det många travhästar som får ett nytt liv som rid- eller körhästar.

I vår policy för god hästhållning ges riktlinjer för hur träning och tävling med hästarna ska gå till, men också råd för hur hästarna ska tas om hand när de avslutat sina travkarriärer.

Svensk Travsport samarbetar sedan flera år tillbaka med Svenska Ridtravarförbundet. Denna förening arbetar genom lokala distrikt, aktivt med att skapa förutsättningar för en alternativ karriär för travhästen vid sidan av travbanan. Länken till Svenska Ridtravarförbundet webbplats hittar du i rutan längst ner på sidan.

Att skiljas från sin häst

Att skiljas från sin häst kan vara känslomässigt och svårt att förbereda sig inför. God kunskap om hur det kan gå till och vilka alternativ som finns kan underlätta situationen och även förstärka hästvälfärden.

Det finns flera alternativ att välja mellan, hästen kan till exempel avlivas hemma vid stallet eller på en klinik och efter avlivningen finns olika sätt att omhänderta kroppen. Ett annat alternativ är att kontakta ett slakteri som kan slakta hästen för att bli livsmedel.

Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) har i projektet "Hästliv" samlat nyttig information om allt som kan tänkas dyka upp när det är dags att skiljas från sin häst. Material från projektet hittar du via länken i rutan längst ner.


kundtjanst@travsport.se