Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Munhälsa och hästtandvård

Du som har häst har självklart ett ansvar för att din häst mår bra och hästens munhåla är lika viktig att hålla koll på som resten av hästen. Ta för vana att regelbundet öppna hästens mun och kontrollera laner, tänder, tunga, gom och insidan av kinderna och mungiporna. Det ska inte finnas sår eller tryckskador men hästen ska inte heller ömma vid beröring och tryck över lanerna.


Om du märker att hästen inte verkar må bra i munnen kan du kontakta en så kallad hästodontolog, som är en veterinär med vidareutbildning i hästens munhåla.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har på sin webbplats mer information om hästtandvård och en lista över vilka personer som gått utbildningar i hästtandvård. Länk hittar du nedan. Där finns också en fil med en tydlig förklaring till hur du kan undersöka munnen på din häst. 

Även Svenska Ridsportförbundet har tagit fram informationsmaterial om hästens munhälsa. Via länken nedan finns information från dem för den som vill läsa mer munhälsa och om hur de jobbar med frågan.

I nedanstående klipp kan du höra universitetslektor Ove Wattle från SLU prata om munhälsa och bett. 

Huvudlag och bett, vad är egentligen bäst för hästens munhälsa?Rätt bettstorlek och anpassat huvudlag


kundtjanst@travsport.se