Den svenska travsporten

I den svenska travsporten är hästen huvudaktör. Trav är en stor folksport i Sverige med runt 875 tävlingsdagar varje år.


Travsporten engagerar. Människor från alla delar av landet och alla samhällsskikt dras till hästarna, spänningen, gemenskapen och delaktigheten i travsporten. Våra cirka 875 tävlingsarrangemang besöks varje år av drygt en miljoner besökare.

Den svenska travsporten6.jpg

33 banor – och några till …

Vi tävlar från lunchtid till sen kväll, nästan alla dagar året om.

Travet är brett förankrat runt om i landet. Svensk Travsport arrangerar travtävlingar på 33 banor, som får anordna spel. De är belägna från Jägersro (Malmö) i söder till Bodentravet i norr. Därtill anordnas tävlingar utan spel, så kallat bygdetrav, på mindre landbanor och på sjöisar.

 

Ponny Svenska travsporten.jpg

Vi kör också ett stort antal ponnytravtävlingar på våra banor. Ponnytravet är en mycket viktig del i vår ungdomsverksamhet där uppåt tusen hästar och kuskar tävlar i över 1 300 lopp.

16 000 travhästar i träning

Nästan 16 000 travhästar tränas i Sverige. Vi tävlar med två hästraser: varmblodiga och kallblodiga travhästar. Varmbloden dominerar. Knappt 90 procent av de cirka 8 200 lopp som körs varje år är för varmblod. Kallbloden tävlar företrädesvis i norra Sverige.

Den svenska travsporten4.jpg

Svenskt trav håller absolut världsklass. Sverige räknas, tillsammans med USA och Frankrike, som världens främsta travsportsnation. Våra hästar, tränare och kuskar firar stora framgångar runt om i världen.


kundtjanst@travsport.se