1700-talet


1700

Arabhästen The Darley Arabian föds i den syriska öknen. Hingsten köps och importeras till England där han bland annat lämnade dåtidens stora galoppstjärna Flying Childers. Till The Darley Arabian kan man även härleda den amerikanska travhästens ursprung.


Torg – skimmel och stjärna med orlovblod.

1778

Orlovtravarnas födelseår. Rasen är därmed den första hästras som medvetet specialiserats på trav. Orlovtravaren skapades av greve Alexis Crigorievitch Orlov Tschesmensky. Historien berättar att Orlov parade en arabhingst med ett stort, kraftigt sto. Deras son Polan tillfördes ett holländskt sto och hon födde Bars 1 år 1784, vilken räknas som grundhingst. Orlovtravaren var länge konkurrenskraftig, men kan i dag inte mäta sig i snabbhet med andra travtyper. I Ryssland finns alltjämt en stor population renrasiga orlovtravare. I Sverige fanns fram till 1980-talet ett visst inslag av orlovtravare. Här en bild på Torg som importerades från Sovjet 1961 och som var metis – en blandning mellan orlov och amerikansk travare. Torg var framgångsrik som tävlingshäst och i aveln med 192 avkommor i Sverige.

1780

Diomed vinner det allra första Derbyt (galopp) i England. Loppet som namngavs efter Edward Stanley, 12:e earlen av Derby (1752-1834), har anammats i de flesta av världens hästsportländer som det största och mest prestigeladdade loppet att vinna. Det var i England under den här perioden som den moderna hästkapplöpningen började utvecklas. Uttrycket Derby har även lånats av andra sporter som fotboll (till exempel Derbyt mellan Djurgården och AIK).

1788

Fullblodshingsten Messenger med galoppens alla tre grundhingstar i sin stamtavla importeras från England till USA. Messenger var en avelshingst som lämnade många framgångsrika galopphästar, men även hästar med goda travanlag som överglänste samtida travare i aktion och snabbhet. Messenger blev den första betydelsefulla grundhingsten i det som skulle utvecklas till den amerikanska travhästen.


kundtjanst@travsport.se