1800-talet


1834

En fullblodshingst importeras till Norge och får namnet Odin. Han blir mycket lyckosam i aveln och räknas som stamfar till Gudbrandsdalshästen i Norge, som sedan via Dölehästen starkt påverkat den nordsvenska hästen sedan1890-talet. Nordsvensken som fick sitt officiella namn 1900 är jämte russet de enda två inhemska svenska hästraserna.

1836

Fransk travsports första officiella tävlingar äger rum i Cherbourg. År 1864 bildas det franska travförbundet. Frankrike tävlar med en egen ”travras” som utgår från främst fullblod och den egna vagns- och arbetshästen anglonormanden samt något orlovblod. I dag är den franska travaren mycket uppblandad med den amerikanska travaren och genetiskt finns ingen grund att hävda att den franska travaren är en egen ras.


Hambletonian – hingsten bakom dagens varmblodstravare.

1849

Hambletonian föds i USA. Hans farfars far är Messenger (se ovan) och morfar är den berömde engelske Norfolk-travaren (vagnshäst) Bellfounder. Hambletonian tävlade aldrig men är ”alla amerikanska travares stamfar”. Hambletonian fick cirka 1 300 avkommor och hans blod finns i så gott som varje travhäst i Sverige. 1926 instiftas Hambletonian Stakes till minne av hingsten och det är i dag USA:s största lopp.

1865

Totalisatorn uppfinns av Joseph Oller (1839 – 1922) i Frankrike. Ollers uppfinning kallades för Pari Mutuel, som kan översättas till ”oss emellan”, och därifrån har det franska spelbolaget PMU tagit sitt namn (Pari Mutuel Urbain). Pari Mutuel blev snabbt en stor succé och förstatligades 1891 (ett monopol som under 2010 börjar uppluckras och där det råder konkurrens på onlinespel).

1879

The standardbred; John Wallace etablerar travhästens ”standard” och därför kallas den amerikanska travaren för standardbred. Svensk travsport (varmblod) är nästan helt uppbyggd av amerikanska travare.

1881

Stoet Yrsa (f. 1881) var en av sin tids mest omtalade travhästar i Sverige. Hon var uppfödd av en kolare som hette Lindroth. Köptes av vinhandlare J.O. Andersson. Den 24 februari 1892 var den stortrav i Lindesberg och Yrsa mötte och slog utmanaren Pio från Ljusdal med ungefär sex sekunder. Yrsa var en stjärna på banan och tog även ett par vinster i Kristiania (Oslo) och tävlade i Köpenhamn, men förstås mest hemma, som till exempel på Brunnsviken där Yrsa 1888 travade sex engelska mil (nästan 10 km) på 21 minuter och 13 sekunder. Yrsa hade länge en skötare som hette Lindgren. Han blev sjuk och skrev ett testamente, där Yrsa skulle garanteras bröd och socker. Så blev det inte. Lindgren frisknade till medan Yrsa avled någonstans runt 1904-1905.

1882

Wermlands Trafvaresällskap i Arvika bildas. Det är Sveriges äldsta. Under andra hälften av1800-talet förekom en hel del försök att organisera sällskap med syfte att arrangera travsport. I dag finns 32 travsällskap och 33 banor i landet.

1893

Regementsveterinär Axel Pålman är en av de tongivande första profilerna i travsporten. Han är mannen bakom Linde Travklubb 1893 och ger ut Kalender för svensk Trafsport.

1898

Att spela på totalisator blir förbjudet i Sverige. Argumenten handlar om att det är syndigt, farligt ur ett försörjningsperspektiv för familjerna och att det är djurplågeri att tävla med hästar. Toton hade i ringa omfattning varit i bruk några år i slutet av 1800-talet vid galopptävlingar och travtävlingar på Limhamnsfältet 1896.


kundtjanst@travsport.se