1950-1999


1950

Scotch Fez vinner Prix d'Amérique för Sören Nordin. Den första internationella storsegern för svensk travsport väcker stor uppståndelse.

1951

Fornaboda, travbanan i Lindesberg, invigs.


Tyske Permit vinner det första Elitloppet.

1952

Solvalla firar 25-år och kör ett Jubileumslopp som tyske Permit vinner. Arrangemanget blir en succé och permanentas året efter under namnet Solvallas Internationella Elitlopp.

Travbanorna i Skellefteå och Solänget i Örnsköldsvik invigs.

1953

Travet i Åmål invigs med sin 800-metersbana.


Gay Noon (t v) spurtar ned ryske Gibrid. Invändigt syns den svenska travdrottningen Frances Bulwark sluta trea.

1954

Ryssgalan – en "landskamp" i trav körs mellan Sverige och Sovjet. Startgaloppören Gay Noon (Gunnar Nordin) dyker upp sista 100 och bragdvinner just som ryske Gibrid slagit klorna i svenska favoriten Frances Bulwark inför cirka 30 000 jublande åskådare på Solvalla.

Travbanan i Arvika kör sina första tävlingar.

01 - Romme Travbana Söndagen den 3 juli 1955.png

1955

Fyra nya travbanor slår upp portarna i Sverige: Sundbyholm i Eskilstuna och Romme utanför Borlänge, Rättvik samt Bollnäs.

1956

Travbanan Axevalla utanför Skara invigs.

1957

Hagmyren, travet vid Hudiksvall invigs.


Travare bakom startbilen på danska Charlottenlund på 1950-talet.

1958

Jägersro blir först med autostart den 1 augusti 1958 med lånad bil från Danmark och först i Sverige med egen startbil den 8 november 1959.

Travbanan Dannero vid Kramfors invigs.

Årets Häst utses för första gången av hästsportjournalisterna och valet faller på Earl Bulwark.

1959

V5-spelet introduceras i galoppen och blir en stor succé. Travet tar snart efter och Jägersro blir premiärbana den 15 november. Övriga travbanor följde snart efter. Dessförinnan var spelformerna, med något undantag, endast Vinnare och Plats.

1960

För första gången föddes över 1 000 varmblodsföl i Sverige.


Segerstaplaren Sabin tillsammans med legenden Stig Lindmark.

1964

Nordsvenske Sabin (Stig Lindmark) börjar karriären 1964 och slutar 1975 med 182 segrar på 343 starter, vilket länge var svenskt segerrekord.

1965

Pluvier III med Gunnar Nordin vinner "VM-loppet" på Roosevelt Raceway i New York.

Elsa Best (Kjell Gunnarsson) bryter som första kallblod igenom 1.30-vallen genom att trava 1.28,7 med startbilens hjälp på Färjestad.

Stallspel upphör. Stallspel innebar att ett gemensamt odds räknades fram på hästar som startat från samma stall i samma lopp.

Travbanorna i Kalmar och Mantorp invigs.


Uno Swed med en sele på axeln.

1966

Uno Swed är en av Sveriges framgångsrikaste tränare med sju allsvenska kuskchampionat och 1966 blev han 7:e man att ta sig över drömgränsen på 1 000 segrar. Han blev också först med bedriften att vinna över 100 segrar under samma år (122 stycken 1961). Uno Swed med Färjestad som hemmabana tränade hästar som Rodney Key och Madison Avenue. Mycket känd är även Sweds insats som plantskola för blivande tränare. Sven Berggren, Bertil Rogell, Olle Elfstrand, Göran E Johansson och Roger Grundin är några exempel på välkända tränare som utbildats av Uno Swed. Uno Swed är utsedd till Travsportens Hedersman och har uppmärksammats med Kungliga sällskapet Pro Patrias guldmedalj 1995.


Mr Nixon tillsammans med sin ständige följeslagare Anders Lindqvist.

Mr Nixon föds och gör under karriären totalt 431 starter, ett svenskt rekord för varmblodstravare som inte överträffats.

1967

Travbanan i Hoting har premiär.

STC inrättar Tränarpensionskassa.

1969

Travbanan i Halmstad invigs.

Svenska kallblodstravaren Ess Express föds och gör under sin långa och framgångsrika karriär 471 starter (135 segrar), vilket är svenskt rekord i antal lopp.

Premiär för Stochampionatet på Axevalla. Goldhook med Gösta Nordin toppade den första upplagan. Loppet är det största insatsloppet för fyraåriga ston.

Ett dopningslaboratorium som helt bekostats av travsporten invigs vid årsskiftet.

Blodtypning och frysmärkning av kallblod införs och möjliggör säker identifiering och därmed en fortsatt utveckling av rasen som sporthäst.

1970

Hugo Åbergs Memorial körs för första gången på Jägersro. Loppet vinns av Brogan med Per Olof Gustafsson.

1971

Cirro med Sören Nordin segrar i den första upplagan av Sprintermästaren på Halmstad. Loppet är i dag det största för fyraåriga hästar över kort distans.


Lyon fortsatte som avelshingst efter sin tävlingskarriär.

1972

Lyon, tränad av Olle Elfstrand, blir första svenskfödda travhäst med över en miljon kronor i prissumma.


Stig Lindmark är en av våra främsta tvåbenta profiler genom tiderna.

Stig Lindmark, Skellefteå, tar klivet in i 1 000-klubben. Stig Lindmark var länge Sveriges meste championkusk med fantastiska 64 titlar. Han är en av travets främsta ambassadörer och mest bekant bakom stjärnor som Sabin och Dun Bunter. Han utsågs till Travsportens Hedersman 2008.

Travbanan Ovalla i Oviken invigs.


Dart Hanover skräller i Prix d'Amerique för Berndt Lindstedt.

 


Ett av travsveriges största ögonblick – Ego Boys seger i Elitloppet 1973.

1973

Ett stort märkesår för travet. Dart Hanover med Berndt Lindstedt skrällvinner Prix d'Amérique, Ego Boy med Ingemar Olofsson vinner det legendariska skiljeheatet mot Flower Child i Elitloppet och skapar travfeber. Stoet Sjunga Best är kallblodig segerstaplare av högsta klass.

Efter beslut i riksdagen bildas AB Trav och Galopp, ATG, bland annat för att etablera ett för hästsporten gemensamt rikstotospel. Det blir startskottet för en decentralisering av travsporten och en fantastisk ekonomisk och sportslig utveckling. Till ATGs vd utses Gert Lindberg.

Diskvalifikation för orent trav som länge varit ett gissel för travet ersätts med rapporteringssystem där hästar kan dömas till startförbud och veterinärundersökning. Rapporteringssystemet togs senare bort.


Rodetto och Hans-Owe Sundberg skriver historia.

1974

V65 startas med premiär på Solvalla den 18 augusti. Rodetto med Hans-Owe Sundberg blir historiska premiärvinnare. Den sista omgången för V65 som lördagsspel kördes på Mantorp den 23 oktober 1993.


Så här ser Sveriges genom tiderna segerrikaste kusk ut.

1976

Olle Goop tar sin 1 000:e seger med Guy Champo. Olle Goop var länge Sveriges genom tiderna segerrikaste kusk med 6 745 triumfer och 10 allsvenska kuskchampionat. Han har erövrat fenomenala 65 banchampionat rekord. Olle har varit knuten till Västsverige och Åby och bland mängder av namnkunniga Goop-travare kan nämnas Limbo, Julle Tedson och Grades Singing.


Bandstart på Solvalla någon gång på 1940-talet.

1979

Det första Olympiatravet körs på Jägersro och loppet vinns av Pershing med Berndt Lindstedt.

Den gamla bandstarten med gummiband som spändes över banan och släpptes på startkommandot "kör" ersätts med ett startsystem med fotoceller.

Den första ATG-kliniken invigs i Kalmar. Länge drevs hästklinikerna specialinriktade på hästsjukvård, på flera orter i Sverige, från Boden i norr till Jägersro i söder. De avvecklades pga lönsamhetsproblem med start 2011.

1980

Sören Nordin vinner sitt elfte svenska Travderby med Mustard.

Frysmärkning av travhästar införs.


Jim Frick är en av travets verkliga hedersmän.

1981

Jim Frick, Solvalla, passerar 29 år gammal 1 000 segrar som den yngste någonsin.. Några av Fricks segerrikaste hästar är Narold Scotch, Hasse Bunter och Verner.

1982

Första spadtaget tas till Hästsportens Hus vid Solvalla.


Legolas tillsammans med kusken och tränaren Thomas Nilsson, skötaren Lotta Nilsson och ägaren Marko Anic.

1983

Det råder Legolas-feber. Det hinner bli 19 raka segrar från debuten innan sagohästen Legolas med Thomas Nilsson som tvåa får segerraden bruten av Ideal du Gazeau i VM-loppet på Roosevelt Raceway, New York.

Kallblodsstamboken delas i en sporthäst, kallblodstravaren, och en för den nordsvenska brukshästen.

Bo W Takter kröner sin storhetstid som tränare och kusk genom att på några veckor förvandla Micko Fripe till en överlägsen derbyvinnare. Takter gjorde sig känd med en lång rad förvandlingsnummer och dominerade under flera år på Jägersro tillsammans med sönerna Johnny och Jimmy.


Utvändrige Big Spender vinner derbyt med minsta möjliga marginal.

1985

Meadow Road med Torbjörn Jansson vinner den dramatiska finalen i ett av de klassiska Elitloppen på Solvalla.

Big Spender med Berth Johansson toppar "dunderderbyt" på målfoto mot Mack the Knife och Stig H Johansson. Berth Johansson från Umeå började som amatör men sadlade om till proffstränare. Berth är mannen bakom stjärnor som till exempel Song Key, Al Joe och Gissle.

Avelsvärdering ersätter hingstpremiering.


Superskrällen Romeo Express med sin ägare, tränare och kusk Åke J Eriksson.

Romeo Express med Åke J Eriksson segrar till oddset 1 648,80 vilket är det högsta vinnaroddset i svensk travsports historia. Det skedde på Umåker den 9 januari.

1986

Lars Lindberg från Bergsåker blir medlem i 1 000-klubben. Lindbergs segerrikaste hästar heter Amie Tiburona, Hootson och Indus.


Kretsen kring Callit efter segern i VM-loppet i USA 1987.

1987

Callit med Karl O Johansson tar hem Roosevelt International i USA och hingsten blir den förste svenskfödde världsmästaren.

STC får huvudmannaskapet för avelsvärderingen.

STC startar i samarbete med landets hingstägare tävlingsserien Breeders' Crown som snabbt etableras som den sista viktiga uppgiften i tre- och fyraåringarnas storloppssäsong.

Dagens Dubbel är en ny populär spelform i travet och har premiär på Solvalla den 30 december.

Premiär för totomatspel i ATGs datoriserade ombudssystem. Under året ansluts 500 ATG-ombud utanför Posten och de utökas successivt till drygt 2 000. Posten upphörde som ATG-ombud 1991.

1988

Världsstjärnan Mack Lobell körd av John D Campbell vinner i överlägsen stil Elitloppet och köps sedan till Sverige av John-Erik Magnuson. Framgångarna fortsätter och det blir en ny elitloppsseger 1990, då med Thomas Nilsson i sulkyn.

På Boden den 22 juli slås rekordet avseende högsta platsoddset genom tiderna. Norska Vesle Lonna (Odd B. Ingbrigtsen) gav 3 003 kronor tillbaka per satsad platstia.


Tummen upp för framgångsrike Torbjörn Jansson.

1990

Torbjörn Jansson segrar sig in i 1 000-klubben och tar en fast position på tio-i-topp bland kuskarna. Som tränare är han förknippad med Meadow Road, vinnare av Elitloppet och Statue of Liberty Trot på The Meadowlands, USA, 1985.

1991

Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande (NS) inrättas av ATG och LRF, bland annat för att stödja verksamheten vid riksanläggningarna Wången, Strömsholm och Flyinge. NS byter namn till Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) år 2008.


Verner omgiven av fotografer och glada supportrar efter segern i Elitkampen.

1992

Kallblodet Verner med Jim Frick travar hem Elitkampen på Solvalla på rekordet 1.22,4ak och slår efter en tuff kamp norske Atom Vinter.

Åke Svanstedt från Bergsåker, och sedan 2002 på Axevalla, passerar 1 000 segrar och det är bara början på en karriär som leder till en position som en av de främsta travtränarna och mestvinnande kuskarna. År 1998 tog han en av sina två allsvenska kuskchampionat och blev då första svenska kusk över 300 segrar med 307 fullträffar och 2004 och 2009 korades han till Sveriges tränarchampion. Svanstedts mest kända hästar är Zoogin, Gidde Palema och Torvald Palema. 2013 flyttade han till USA med fortsatta stora framgångar.

Riks-V5 införs på Solvalla med stor framgång den 30 december 1992 och har sedan levt vidare under olika former som V54, V65 och V64.


Queen L. och Stig H Johansson spurtar förbi fransmännen till en klar seger.

1993

Svenska travdrottningen Queen L., körd av Stig H Johansson, skriver historia att som första svenskfödda häst vinna Prix d´Amérique efter en makalös forcering från kön.

Premiär för Kallblodskriteriet på Dannero och loppet vinns av Järvsöfuxen (Jan-Olof Persson).

Den 30 oktober ersätter V75 det stagnerade V65-spelet och den nya spelformen blir en omedelbar succé. Samtidigt introduceras snabbspelet Harry Boy och ett nytt TV-koncept ”Vinnare”. Första V75-loppet vinns av Copiad och Erik Berglöf.

Den 21 november vinner Ina Scot (körd av Kjell P Dahlström) 31:a raka segern, vilket är svenskt rekord för varmblod.


De värmländska stoltheterna Copiad och Erik Berglöf.

1994

Copiads stora säsong. Tillsammans med sin tränare Erik Berglöf besegrade han den amerikanske stjärnan Pine Chip i en legendarisk fight i Elitloppet. På sommaren slog Copiad världsrekord med 1.10,7a på sin hemmabana Färjestad.

Kallblodet Svinten gör sin sista säsong och facit från en lång karriär är totalt 103 segrar och en ställning som en av de bästa genom tiderna.

V3 har nypremiär den 13 juli på Solvalla.


Helen A Johansson skriver historia med Ina Scot i Paris.

1995

Ina Scot vinner Prix d’Amérique med Helen A Johansson i sulkyn. Helen är första kvinna som kört i loppet och hennes drömstyrning i "världens största lopp" röner stor uppmärksamhet. Ekipaget vinner även Italiens största lopp: Gran Premio delle Lotteria.


Ägaren Håkan Andersson kramar om sin ögonsten Zoogin.

Copiad vinner sitt andra Elitlopp, men två veckor senare blir det tronskifte. Zoogin med Åke Svanstedt besegrar regelrätt Copiad i Östersund, blir etta i landet och är sedan travkung under tre år. Zoogin slutar som vinstrikaste svenska travare genom tiderna 1999 (25 346 330 kronor).


En av våra största kuskprofiler i dag är Örjan Kihlström.

1996

Örjan Kihlström slutar som tränare 1996 och blir landets andra uttalade catchdriver efter Lennart Forsgren. Kihlström etablerar sig snabbt som en av de absolut främsta kuskarna och bildar framgångsrika team med bland annat topptränarna Stefan Hultman och Roger Walmann.

Premiär på internet för ATG och STC.

Travbanan i Vaggeryd har premiär.

1997

Travsporten belastas med en ny, högre skatt på spel i ett avtal som träder i kraft 1997. Det som var 10,0 procent i skatt på omsättningen 1974 blir efter Anitra Steens utredning (1995) och saneringen av statens finanser efterhand 11,5 procent eller ett av världens högsta och mer än dubbelt så hög som i övriga nordiska länder. Avtalet slår hårt mot travsportens aktiva och travbanorna eftersom medlen till de aktiva minskar under 2000-talet trots spelökningar.

Veijo Heiskanen började sin karriär i hemlandet Finland, flyttade till Sverige och tar 1997 sin 1 000:e seger på svenska travbanor.

1998

ATG inleder försök med spel över internet, kallat Interbet. Under året inleds också möjligheten att spela över gränserna till de nordiska länderna.

1999

Spelet på hästar passerar 10 miljarder i omsättning.


kundtjanst@travsport.se