2000-2000-talets svenske varmblodige travkejsare Victory Tilly vid elitloppssegern.

2000

Det nya årtusendet startar med Victory Tilly som segrar i det mesta, bland annat i Elitloppet på nytt världsrekord 1.10,5a. Stig H Johansson slår alla tidigare rekord som tränare med över 43 miljoner kronor i prispengar.

2001

Trio, en spelform där det gäller att hitta de tre främsta hästarna i rätt ordningsföljd, körs för första gången vid lunchtid på Åby, 9 januari 2001. (Solvalla arrangerade Tiercé en kort period 1975).


Erik Adielsson är i dag en av landets absolut skickligaste kuskar.

Erik Adielsson är en av landets första uttalat specialiserade catchdrivers och tar sitt första allsvenska kuskchampionat med 295 segrar i Sverige under året.

2002

Victory Tilly med Stig H Johansson blir snabbaste travhäst genom tiderna när han vinner Nat Ray Trot på The Meadowlands på 1.08,9 (Pine Chip var tidigare rekordhållare med 1.09,0).

Olle Goop tar sitt 65:e banchampionat och passerar därmed Stig Lindmarks rekordnotering på 64.

2003

Järvsöfaks är världens främsta kallblod och tar 33 raka segrar. From Above som segrat i Kriteriet och Derbyt fullbordar sin unika trippel genom att som 5-åring vinna Elitloppet.


Stallbacken på Sveriges yngsta travbana Tingsrydtravet.

Landets 32:a travbana invigs i Tingsryd. Det är Sveriges första milebana (1609 meter).

ATG Live, spelombud med direktsända tävlingar, testas och införs sedan successivt runt om i Sverige.


Gidde Palema segerdefilerar med sin tränare Åke Svanstedt.

2004

Gidde Palema regerar i Europa med totalseger i Grand Circuit. Hans tränare Åke Svanstedt knuffar ned Stig H Johansson som tränarchampion. Björn Goop är kuskchampion på 367 segrar – nytt svenskt rekord.

Tvilling (som är ett självvändande kombinationsspel) införs som spelform i travet med premiär på Solvalla, den 28 januari 2004.


Liv Pedersen vinner premiärloppet i monté på J.R.Bonanza.

Premiär för monté i modern svensk travsport. Norska ekipaget J.R.Bonanza med Liv Pedersen segrade på 1.16,2 över 2140 meter på Lindesberg den 5 juni. Tävlingsformen lockar snabbt många nya ryttare att ta montélicens, de flesta av dem är tjejer.


Världens kallblodige travkejsare Järvsöfaks.

2005

Järvsöfaks når 42 raka segrar vilket är världsrekord och slår på travbanan i Gävle även världsrekord för kallblod med 1.17,9a. (Norske Spikeld höll rekordet på 1.18,6a).

Sverige får en världsstjärna i monté. Västerbo Daylight segrar i några av de största montéloppen och travar världsrekord 1.11,1/2175 meter med voltstart på Vincennes.


Björn Goop är travsportens kanske allra största fixstjärna på tävlingsbanan i dag.

Björn Goop slår ännu en gång nytt segerrekord och passerar som första man med sina 411 fullträffar 400-gränsen.


Den främste genom alla tider – Stig H Johansson.

Stig H Johansson slutar tävlingsköra. Det blev totalt 6 222 segrar som kusk. Senare tar han ytterlkigare tre segrar i så kallade Legendlopp.

Internet blir allt viktigare som spelplats och försök inleds med direktsända travtävlingar på atg.se.

2006

Stefan Melander-tränade Gigant Neo slutar tvåa i Prix d'Amérique på Vincennes, men tilldöms senare segern sedan franske Jag de Bellouet som inkom som etta lämnat ett positivt dopningsprov.

V4 är ett nytt spel som införs på luncherna varje vardag.

STC inför en EU-anpassad frivillig avelsvärdering.


Going Kronos med sin tränare och kusk Lutfi Kolgjini.

Going Kronos väljs till Årets Häst.

Såväl ettan som tvåan i Elitloppet, Jag de Bellouet och Lets Go, påvisas dopade och diskas. Segern går till Conny Nobell och Björn Goop - som under året vinner totalt 501 lopp vilket är rekord för svenska kuskar..

Direktsända V75-tävlingar i tv lanseras.

Projektet Framtidens Travsport startas för att öka medlen till de aktiva och landar ibland annat ny tävlingsstruktur, nytt ekonomiskt fördelningssystem, ny banindelning och att Hästsportens Administrativa Center (HAC) startas.


Vepa på väggen till Giant Diablos stall.

2007

Stoet Giant Diablo gör jättesensation när hon vinner på nya absoluta världsrekordet 1.08,5 på banan The Red Mile i Kentucky. Hon körs av lärlingen Johan Untersteiner och tränas av Roger Walmann. Mer svenskt i USA blev det i Hambletonian, där Adrian Chip (Robert Bergh) slutade tvåa.


Fuxen Commander Crowe är en av travets färgstarkaste stjärnor.

2008

Commander Crowe passerade legendariska Legolas rekord i antal raka segrar från debuten på 19 triumfer. Commander Crowe kom upp i 23 raka.

Järvsöfaks slår Sabins allsvenska segerrekord på 182 och Alm Svartens världsrekord för kallblod på 183. Järvsöfaks lägger vid årsskiftet karriären på hyllan med totalt 201 segrar och 21 288 570 kronor intjänat på 234 starter.

Den statliga spelutredningen "En framtida spelreglering" presenteras och är positiv till travet och ATGs ensamrätt till spel på hästar, men leder inte till någon proposition om en långsiktigt hållbar spellag.


Åke Svanstedt och Torvald Palema efter segern i Elitloppet 2009.

2009

Åke Svanstedt passerar 5 000 segrar och har sitt livs framgångsrikaste säsong med Torvald Palema som topp och nytt allsvenskt rekord med 43,8 miljoner inkört till stallet. 


Maharajah firas efter sin imponerande seger i Svenskt Travderby.

Maharajah vinner överlägset såväl Svenskt Travderby som Grand Prix de l'U.E.T.

2010

En av travsportens största profiler, Jim Frick skadas så allvarligt i en olycka på Solvalla den 10 mars att han tvingas ge upp sin karriär. Jim Frick tog 5 002 segrar och 51 kuskchampionat. Hans största seger kom med Frej Nalan i Derbyt 1989.

2011

Brioni var egentligen utslagen som femma i försöket i Elitloppet, men en diskning gav honom en plats i finalen. Joakim Lövgren körde ett lopp på millimetern och målfotobesegrade franske Rapide Lebel efter en rykande spurt. Den insatsen, tillsammans med triumfen i Olympiatravet, vägde tungt när Brioni röstades fram till Årets Häst 2011.

I Frankrike föll Maharajah med flaggan i topp som tvåa bakom Ready Cash i Prix d'Amérique och Prix de France innan han toppade i Prix de Paris.

På hemmaplan dominerade Åke Svanstedt och blev tränarchampion såväl totalt som inom V75. Stallet körde in över 45 miljoner kronor och tog 385 segrar. Björn Goop blev åter allsvensk kuskchampion, denna gång med 375 segrar. Montésporten dominerades av Åsa Svensson, som på 100 starter var först i mål vid 35 tillfällen.

Den 11 augusti invigdes del 1 av nya Åby, en av travsportens största satsningar sedan början av 1980-talet. 2019 invigdes hotel och mässa. Mölndalsbanan är därmed en av Europas modernaste travanläggningar.

2012

Commander Crowe, tränad av franske Fabrice Soulay, dominerar storloppscirkusen en stor del av året och triumferar bland annat i Olympiatravet, Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial där han satte nytt världsrekord med 1.08,9. I augusti tar Sebastian K. över för Åke Svanstedt och toppar i Sundsvall Open Trot, Åby Stora Pris och premiären av Trotting Masters. Loppet är ett samarbete inom UET och bygger på en ranking baserad på de största loppen i Europa. Trotting Masters ersätter storloppsserien Grand Circuit.

Björn Goop toppade ohotad kuskligan och tog med 379 segrar sitt nionde raka allsvenska kuskchampionat. På tränarsidan stod Åke Svanstedt i särklass med 49 miljoner inkört till stallet och segrade i nästan var femte start.

Den havererade svenska spelmarknaden där utländska spelbolag tillåts härja fritt slår mot spelet på hästar och därmed travsportens ekonomi. ATG:s omsättning minskar med över 700 miljoner kronor och leder till omfattande sparpaket.

2013

Bergsåkers Robert Bergh firade stora framgångar och det blev extra tydligt när Hästgalan belönade de främsta prestationerna. Den skicklige tränaren och kusken från Bergsåker tog storslam med fem titlar, bland annat Årets Häst med sin elitloppsvinnare Nahar.

Mosaique Face (Lutfi Kolgjini) vann såväl Svenskt Travderby som Europaderbyt och på kallblodsfronten blev det skifte på tronen. Hallsta Lotus klev åt sidan till förmån för Månprinsen AM. 2013 blev också de många svenska rekordens år: 67 svenska rekord noterades!

Efter 31 år som travtränare och över 6 000 segrar lämnade Åke Svanstedt den svenska travsporten för en ny karriär i USA. Svanstedt satte punkt med att överlägset vinna den svenska tränarligan.

Ett hästvälfärdsprogram, Travarhälsan, infördes under året med syfte att stärka travsportens djurskydd, smittskydd och antidopningsarbete.

Nya normalstadgar för Svensk Travsport röstades igenom som öppnar sällskapen för alla som vill bli medlemmar.

2014

Det blev svensk seger i Prix d’Amérique på Vincennes i Paris när Maharajah (bilden) slog till i sitt fjärde försök i världens största travlopp. Örjan Kihlström körde ett lopp med hundraprocentig perfektion och Maharajah tävlade på toppen av sin förmåga på ett regnigt Vincennes.

– Det här är det största man kan vara med om i sporten. Nu kan jag dö lycklig! jublade tränaren Stefan Hultman.

Det här var den sjätte svenska segern i P d'A: Scotch Fez, Dart Hanover, Queen L, Ina Scot och Gigant Neo har tidigare svarat för bedriften.

Bara två veckor senare inkasserades en ny svensk storseger i Paris när Ulf Stenströmmers Noras Bean spurtade hem Prix de France för Björn Goop, som för elfte året i rad tog hand om det allsvenska kuskchampionatet. Av Björns höjdare 2014 kan även nämnas elitloppssegern med Timoko och tvåårige Mister J.P. som travade obesegrad genom säsongens sex starter.

Robert Bergh tog ett nytt tränarchampionat, den här gången med 280 segrar och 30 miljoner inkört. Ed You och Nahar heter Berghs ess i travleken.

Åke Svanstedt, som lämnat Sverige för en tränarkarriär i USA, satte tillsammans med Sebastian K. ett nytt absolut världsrekord på 1.07,7 på tusenmetersbanan Pocono Downs. Det tidigare världsrekordet innehades av Giant Diablo med 1.08,5.

2015

Jorma Kontio passerade 10 000 segrar som kusk och Björn Goop blev historisk genom att vinna den allsvenska kuskligan för 12:e året i rad. Stig H Johansson passerade 8.000 segrar som tränare.

Delicious U.S. satte tre världsrekord på tre olika distanser – som snabbast sprang hon 1.08,6.

I en minnesvärd duell möttes Norges och Sveriges bästa kallblod Lannem Silje och Månprinsen A.M. och det blev blågul seger efter ett dramatiskt upplopp inför storpublik på över 6 000 på Dannero.

Svensk Travsport adminstrerar banoras anmälningar och travprogram. Tillsammans med ATG och galoppen lanseras utredningen Lika villkor som är ett förslag om hur spelmarknaden bäst omregleras. I oktober offentliggör staten utredningesdirektiven till en omreglerad spelmarknad. Håkan Hallstedt får uppdraget.

2016

Nuncio var hästen på allas läppar. Stefan Melanders stjärna travade obesegrad i årets elva starter, vann bland annat Elitloppet och blev röstad till Årets häst. Fyra gånger sprang han fortare än 10,0 (som snabbast 09,2) och när säsongen var över hade han tjänat 9,4 miljoner kronor. Timo Nurmos-tränade Ready Express med Jorma Kontio i sulkyn vann såväl det svenska Derbyt som Europaderbyt.

Ulf Ohlsson vann som första kusk tio banchampionat och blev Allsvensk Champion. Kuskkuriosa levererades av Torbjörn Jansson som blev förste kusk att ha vunnit på samtliga svenska travbanor. Pricken över i kom på Karlshamn.

Arbetet med travsportens strategidokumen Pegasus 2020 - om travets önskade läge - startar.

2017

Readly Express vann alla årets sex lopp samt blev Årets Häst och noterades för flera världsrekord – men Elitloppet gick till franske Timoko körd av allt mer internationelle Björn Goop. Twister Bi tränad i Halmstad av Jerry Riordan toppade "VM-loppet", körd av Christoffer Eriksson och tjänade nästan 10 miljoner kronor, mest av alla i Sverige. Propulsion noterade årets snabbaste tid i Europa när han vann Åbergs Memorial på 1.08,1ak.

Kallblodskungen Jan-Olov Persson hade ett bra år med över 9 miljoner inkört som tränare. Några som bidrog till siffrorna var Tekno Eld som vann Svenskt Kallblodskriterium, Järvsö Pegasus som vann Svenskt Kallblodsderby och Uggla I Mossen som vann Norskt Travderby för ston på Bjerke, i Norge.

Utredningen "En omreglerad spemarknad" presenteras som föreslår att ATG blir en del av en konkurrensutsatt del av spelet (sportspel, hästspel, Casino, nätbingo). Samtidigt flaggar regeringen att en tilläggsutredning ska se över hästsportens finansiering.

2018

Readly Express Mål 9.jpg

En stor svensk seger signerades av Readly Express i Prix d'Amérique. Björn Goop som höll i tömmarna passerade under året pappa Olle och blev Sveriges segerrikaste kusk. Då hade de vunnit ca 13.500 lopp tillsammans! Olle som vunnit lopp under sex decennier och segrat i över 6.700 lopp lade körhandskarna på hyllan i slutet av året.

Propulsion var nr 1 i Daniel Redéns stjärnfyllda stall och travade hem rekordstora 11 miljoner. Men i Elitloppet blev det "bara" en andraplats när Ringostarr Treb, tränad av Jerry Riordan spårade runt om.

Den 7 juni 2018 beslöt riksdagen att införa en licensmarknad för spel 2019, vilket innebär ett paradigmskifte som påverkar travsporten ekonomiskt och organisatoriskt på alla plan. ATG får större och bredare möjligheter, men på en tuffare konkurrensutsatt marknad. Svensk Travsport övertar ansvaret för sporten.


kundtjanst@travsport.se