Tävlingsfärger

Alla kuskar och ryttare har egna personliga tävlingsdresser. Om du är hästägare kan du registrera en egen dress som kusken/ryttaren har på sig när dina hästar tävlar.


Kusk- och ryttarfärger

En person med kör- eller ridlicens ska ha en personlig tävlingsdress inregistrerad. Det finns vissa grundläggande bestämmelser som gäller för färger och mönster.

Dressen ska bestå av minst två lättidentifierade färger i ett fastställt mönster. Detta mönster måste vara lika på fram- och baksidan. En enfärgad dress godkänns inte.

Hjälmen ska ha en dominerande grundfärg. 

Byxorna måste alltid vara vita och de räknas inte in i dressens övriga färger. På byxorna får reklam placeras på låret och maximalt ha storleken 150 kvadratcentimeter.

Ändring/byte av dressfärg kan ske tidigast efter två år.

Nu kan du designa din dress här på travsport.se och samtidigt se om ditt förslag är ledigt. Använd verktyget Designa din dress som du hittar i rutan längst ner på sidan.

Reklam

Reklam får bäras på dressens fram- och baksida. Placering av reklam på ärmarna är förbjuden. Reklamen får bara täcka maximalt 450 kvadratcentimeter på fram- respektive baksidan. Dessutom får den inte täcka mönster så att den förändrar dressens utseende för mycket.

På banområdet (tävlingsbana och innerplan) i samband med tävling får ekipagen inte bära reklam för spelbolag, spelformer eller andra varumärken knutna till spel.

Det är också förbjudet att bära dressreklam för företag, organisationer och personer som är verksamma inom krigsindustri eller pornografi. Det är även förbjudet att marknadsföra alkoholvarumärken i kategorin starksprit samt tobak i alla former.

Svensk Travsport ska alltid godkänna reklamen (företaget) samt dressens utseende.

Reglerna kring vilken reklam som är tillåten kan komma att justeras över tid.

Hästägarfärger

Om du som ägare vill att din häst ska tävla i dina färger så kan du registrera in en hästägardress. Det innebär alla kuskar/ryttare alltid använder dina färger när de kör din häst/dina hästar i lopp.

Det är samma regler som gäller för färgschema och mönster på hästägardresser som på kusk- och ryttardresser.

Ansökning och avgifter

Avgifter för inregistrering eller ändring av dress tas ut via Svensk Travsports avräkningar.

Har du en licens gäller tävlingsfärgen därefter utan extra kostnad. För övriga tas en årlig förlängningsavgift ut på januari månads avräkning.

Ansökningsblanketten och de aktuella avgifterna hittar du i rutan här nedanför.


kundtjanst@travsport.se