Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Historik


1836 tävlade man för första gång i trav i Frankrike, både med vagn och under sadel. Tävlingarna anordnades på en strand i Normandie och man startade en och en och tävlade mot klockan. Sedan dess har sporten utvecklats vid sidan av sulkysporten i Frankrike och idag är totala andelen montélopp ca 25 % av travloppen i landet.

Först 2004 reds det första montéloppet inom totalisatorspelet i Sverige. Loppet gick av stapeln på Lindesbergs travbana den 5 juni.

I början var det många som plockade ut sin montélicens och som mest har det funnits 700 licenserade ryttare under ett år. Den siffran har dock sjunkit i och med att fystest införts och det då krävs lite mer för att plocka ut sin licens. I början red majoriteten av ryttarna med licens aldrig lopp utan hade endast licensen på pappret. I dagsläget så har i princip alla ryttare med licens ridit lopp under året.

Montésportens kvalitet har höjts enormt de senaste åren och det är inte ovanligt att hästar varvar monté och sulky. De två största montéloppen i Sverige är Montéeliten på Solvalla och Åby Nordic Monté Trophy på Åby. Båda loppen har hela 300 000 kr i förstapris.

Under 2018 har det genomförts ett projekt där man testat om det går att använda islandshästar för att tävla med i diciplinen. Det för att bredda travsporten mer och även göra övergången från ponny till stor häst lite smidigare. Två lopp har genomförts på Wången och Rommetravet.


kundtjanst@travsport.se