Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Om montésporten

Monté är travlopp med ryttare i stället för att kusken sitter i sulky bakom hästen. Det är en stor sport i Frankrike men tog inte fart på allvar i Sverige förrän 2004 när det började ridas totalisatorlopp i monté.


Genom montén har många nya rekryterats till travet, främst unga tjejer. Många av dessa har även satsat på en sulkylicens vilket gör att det kvinnliga inslaget i travloppen växer mer och mer. Montén har också inneburit ännu en möjlighet att tävla i för hästen, och många har visat sig trivas extra bra under sadel och nått stora framgångar. 

Reglemente, utrustningsbestämmelser och licensbestämmelser för både sulky och monté finns samlat i samma dokument som du hittar länkar till i rutan längst ner på sidan.

Större lopp

Det största montéloppet i Sverige är Monté-SM som rids under SM-dagen på Åby i oktober. Samma dag avgörs även Montéryttar-SM för de som vunnit flest montélopp under året. Andra större lopp är till exempel Elitmontén som rids Elitloppsdagen på Solvalla samt Åby Stora Montépris och Olympiamontén på Åby. 
Även montén har förstås sina svenska rekord. Länk till alla svenska rekord finns i menyn uppe till vänster.
Mer om monténs historia kan du läsa i rutan längst ner på sidan.

Är du sugen på att prova monté?

Många av travskolorna runt om i landet har montékurser på olika nivå – allt från prova på, till fortsättnings- och licenskurser. Hitta din närmaste travskola genom att använda länken "Våra Travskolor" i rutan här nedanför.


kundtjanst@travsport.se