Årets unga förebild

Varje år delas utmärkelsen Årets unga förebild ut till en ung person som på något sätt er en god förebild och ambassadör för sporten. Nomineringen sker under våren och priset delas vanligen ut under Elitloppshelgen i slutet av maj.


Här kan du se vilka som fått utmärkelsen tidigare år. 

2021 - Jill Ivarsson och Cassandra Hermann
Jill är född 2000 och har Dannero som hemmabana. Jill är kusk och tränare samt instruktör på travskolan.

Utdrag ut nomineringen: 
Jill är med sitt engagemang och sin positiva syn en energikick för alla som möter henne. Hon bibehåller alltid sitt lugn, vilket smittar av sig på hästarna, och lever sitt liv till fullo i travsportens tecken.

Cassandra är född 2004 och har Romme som hemmabana. Hon tävlar både stor häst och ponny samt är engagerad på travskolan. 

Utdrag ur nomineringen: 
Cassandra ser ALLA, vill att ALLA ska lyckas och sätter hästarna i första rummet och allt med hög grad av säkerhet för både två- och fyrbenta vänner.

2020 - Emma Henriksson
Emma är född 2000 och har Östersund som hemmabana. Hon är engagerade på såväl travskolan som instruktör och som hästskötare. 

Utdrag ur nomineringen: 
Emma är en stor förebild för både elever och ledare i hur hon tar sig an rollen. Travet behöver sådana som henne och hon gör stor nytta i arbetet att rekrytera nya till sporten med sitt varma och engagerade sätt och sitt fantastiska bemötande!

2019 - Amalia Larsson 
Amalia är född 1995 och har Skellefteå som sin hemmabana. Hon är utbildningsansvarig på Skellefteåtravet och är aktiv tränare och kusk.

Utdrag ur nomineringen: 
En ödmjuk, glad och positiv tjej som sprider glädje och framtidsplaner för ungdomstravet. Travskolan har hon utvecklat till ett trevligt ställe för ungdomar att utveckla sitt hästintresse på, där hon också är mån om hästarna och vikten av att ha kul tillsammans.

2018 - Evelina Björk och Oscar Berglund 
Evelina är född 1999 och har Åby som hemmabana. Evelina har jobbat som instruktör på Åby travskola och även tävlat framgångsrikt i ponnytrav.

Utdrag ur nomineringen: 
Jag väljer att nominera Evelina till Årets Unga Förebild för att Evelina har med sitt varma, raka och förtroendegivande sätt en förmåga att se alla människor, stora som små! Hon har alltid lätt till skratt och breda kunskaper som gör henne till en god ledare och förebild.
Evelina är alltid rak, rättvis och gör aldrig skillnad.
Hennes lugna och fina sätt att hantera hästarna smittar av sig på barnen och hon får dem att tro på sig själva.

Oscar är född 1993 och har Östersund som sin hemmabana. Oscar har haft fina framgångar som kusk och tränare. 

Utdrag ur nomineringen: 
Han har som amatör tagit tillvara på kapaciteten hos de hästar han haft i träning. Mycket noggrann med allt, från foder, uppstallning, omvårdnad till träningsupplägg och matchning i starter. Ödmjuk med sina framgångar och lyssnar på de som finns omkring honom. Tar till sig av det som andra säger och försöker omsätta det i sin egna vardag. Säger inte nej om någon frågar om hjälp.

2017 - Hanna Eriksson och Kevin Oscarsson 
Hanna är född 1996 och har i Lindesberg som sin hemmabana. Hon har varit instruktör på Örebro Linde travskola och har B-tränarlicens. 

Utdrag ut nomineringen:
Hanna Eriksson är en sann förebild genom sitt inspirerande sätt att vara och där hennes glädje och positivitet gör henne till en god representant för sporten. Hon inspirerar unga till att satsa på häst-och travsporten, och visar att man kan komma långt även om man inte hållit på med detta sedan grunden.

Kevin är född 1995 och har Kalmar som sin hemmabana. Han är en framgångsrik storhäst-kusk och har innan dess tävlat ponnytrav med stor framgång. 

Utdrag ur nomineringen: 
Förutom fantastiska resultat på travbanan och med en lång och imponerande meritlista, tidigare som ponnytravaktiv och numera med stora hästar, är Kevin en bra och viktig förebild för andra. Han är ödmjuk och tar sig tid för alla, unga som äldre, och delar gärna med sig av sina erfarenheter.

2016 - Oskar J Andersson 
Oskar är född 1992 och har Romme som sin hemmabana. Han är en framgångsrik kusk och på senare år också proffstränare. 

Utdrag ur nomineringen: 
24-årige Oskar J Andersson är en av Sveriges mest lovande lärlingar och har redan en lång och imponerande meritlista. Han är med sitt engagemang för travsporten och sin positiva inställning en populär profil och en förebild för många andra. Oskar satsar helhjärtat på en karriär inom travsporten och har redan nått stora sportsliga framgångar. Samtidigt tar han sig gärna tid för kommande stjärnor i vår sport – våra barn och ungdomar – genom att delta i olika projekt, ungdomsträffar och andra aktiviteter.


kundtjanst@travsport.se