Svensk Travsport

Till start

Projektet Till start är ett Pegasus-projekt främst riktat till bredden i den svenska travsporten. Det är en variant av en norsk föregångare med syfte att hjälpa främst B-tränare och ponnytränare att komma till just start med sina hästar.


Många har säkert upplevt känslan av att ha fastnat och inte riktigt veta hur man ska komma vidare och utvecklas med sin häst. Kanske är det något som är fel med utrustningen, med skoningen eller så tränar man kanske lite fel. Men man har ingen att fråga om råd. Det är just det som projektet Till start går ut på. Att deltagarna med hjälp av dedikerade coacher och flera andra föreläsare ska utvecklas vidare och komma till den där efterlängtade starten.

Till start 2020

När projektet inleddes var intresset stort och till slut deltog 192 hästar och 76 ponnyer från Jägersro till Boden. Till sin hjälp fick deltagarna coacherna Per K Eriksson och Bo Milton, som tillsammans har många års samlad erfarenhet kring såväl träning av travhästar som skoning och balansering.

Under året hölls coachträffar på banorna runt om i landet. Vid varje träff har coacherna dels tittat på hästarna i stallet i sin ordinarie utrustning samt på banan innan de sedan kom med tips på exempelvis träningsupplägg och balansering. Körningen har filmats och vid genomgången i stallet fördes protokoll som tränaren sedan fick med sig hem tillsammans med coachernas tips.

Flest deltagare var det i Östersund, där hela 29 ekipage var med. Därefter kom Jägersro som hade 23 deltagare, följt av Kalmar på 21 samt Mantorp och Umeå som hade 19 ekipage på respektive bana.

Utöver coachträffarna har flera föreläsningar hållits, både fysiska och digitala.

Till start 2021

Projektet fortsätter under 2021 och det finns en flera som vill anmäla sig, men på grund av de rådande omständigheterna med covid 19 kommer endast nuvarande deltagare att kunna vara med under vårens aktiviteter. Träffarna är anpassade för att möta restriktionerna och hålls till allra största del utomhus i små grupper och alla föreläsningar är digitala.

Vill du veta mer om projektet? Kontakta projektledare Annette Jansson. Du kan också följa projektets eget Instagramkonto @till_start

Följ oss på Instagram


kundtjanst@travsport.se