Åby


Åbytravet i Mölndal strax utanför Göteborg är Sveriges näst största travbana. Banan invigdes den 28 juni 1936, och var fram till år 1976 en kombinerad trav- och galoppbana.

På Åbytravet går flera av våra riktigt stora lopp. Banans rubriklopp nummer ett är Åby Stora Pris som körs i mitten av augusti. Loppet har körts i stort sett varje år sedan invigningsåret 1936 och räknas i dag till ett av de allra största internationella loppen i Sverige.

I maj körs finalen av Paralympiatravet på Åby. Samma dag avgörs även de klassiska fyraåringsloppen Konung Gustaf V:s pokal och Drottning Silvias Pokal. Åbys storloppssäsong avrundas under oktober med Svenskt Mästerskap och Sto-SM.

Åby World Grand Prix är ett kommande travlopp för 4-åriga och äldre varmblodstravare, som kommer att köras på Åbytravet i Mölndal för första gången 2024. Loppet kommer att köras var fjärde år, och förstapriset i loppet kommer att vara 6 miljoner kronor. Datumet är den 10 augusti och distansen är 3140 meter.

Åbytravet är unikt, då den som enda travbana i landet har dubbla så kallade open stretch-spår på upploppet. Open stretch är benämningen på ett eller flera extra spår invändigt på upploppet. Via dessa spår får de ekipage som sitter på innerspår bakom ledaren chansen att utmana om segern. (Skelleftetravet har också open stretch – dock endast ett sådant spår.)

Åbys bana är relativt bred med 22,3 meter vid båda startplatserna.

I Västergötland finns även Axevalla travbana, som ligger strax utanför Skara.

Fakta

Banförkortning: Å
Längd: 1000 m
Bredd: 22,3 m (2140 m), 22,3 m (1640 m)
Upplopp: 180 m
Open stretch: Ja, dubbla
Vinklad startbilsvinge: Nej

Kontakt

Adress: Åby Travsällskap, Box 133, 431 22 Mölndal
Telefon: 031-706 66 00
Webbplats: www.abytravet.se
E-post: info@aby.travsport.se


kundtjanst@travsport.se