Foto: Maria Holmén, TR Bild

Travsportens Hedersman Stig Lindmark död

En av svensk travsports verkligt stora aktörer har somnat in.
Skellefteåtränaren Stig Lindmark gick bort på måndagskvällen, 76 år gammal.


Stig Lindmark avled i sviterna efter den trafikolycka han var med om utanför sitt hem i byn Gärdsmark i Skellefteå i mitten av juli. Under måndagen somnade han in på Skellefteå lasarett.

En av travets största med 64 banchampionat (flest segrar på en bana under ett år) vilket var ett rekord i Sverige tills för något år sedan då Olle Goop gick om med sitt 65:e championat.

35 gånger blev han champion på hemmabanan i Skellefteå, 23 gånger i Boden och sex gånger i Umeå.

Solvallatränaren Stig H Johansson minns vännen Stig Lindmark.

– Jag har känt Stig jättelänge och det var ju han som dominerade tillsammans med Gustaf Hallén och Berth Johansson uppe i Norrland. Han var duktig på alla sorters hästar och hade elithästar både på varm- och kallblodssidan. Framför allt var han duktig på att forma lite besvärliga hästar. En riktig hästkarl alltså.

– Stigs inbjudningsdagar för oss aktiva är sådant man minns. Det var fiske och resor till fjällen, de stunderna kom man mycket nära under avslappnade former. Han var en glad och gemytlig kompis, säger Stig H Johansson.

Nådde tusen 1972

Stig Lindmark trädde in i den så kallade Tusenklubben 1972 och tog sammanlagt 3 190 segrar som kusk. 2008 tilldelades han utmärkelsen Travsportens Hedersman av Svensk Travsport.

Hästarna var många men framför allt är det två stora fyrbenta stjärnor som kommit upp då Stig Lindmarks yrkesmässiga gärning summerats under åren: Dun Bunter och Sabin.

Dun Bunter (född 1970) med 113 segrar innehar segerrekordet bland varmbloden (delat rekord med Molnets Broder). Familjehästen Sabin (född 1960) var länge segerrikaste kallblodet i landet med 182 segrar. Sabin är numera tvåa på den listan efter Järvsöfaks som var först i mål vid 201 tillfällen under karriären.

Umåkertränaren Jan Norberg hade Stig Lindmark som konkurrent under många år.

– Stig var reko i alla lägen under loppen, men ändå tuff att tävla emot. Han var ju offensiv och hästarna var vältränade. Han var svår att slå. Vi har mist en gentleman, en slagfärdig och rolig man med glimten i ögat.

"Lite av en stålman"

Stig Lindmark var pensionerad sedan flera år efter att haft problem med hjärtat under perioder av sitt liv. I januari 1997 segnade han ner i sulkyn och föll i banan i stor ledning på upploppet på Solänget bakom hästen Bråna Express.

Hjärtat krånglade. Efter operation var han verksam i ytterligare några år.

Yvonne Lindvall vid Skelleftetravets sekretariat:

– Han var lite av en stålman som höll igång med tennis tidigare och hade bra fysik. Ett tag trodde vi att han skulle klara även trafikolyckan i juli då han blev påkörd hemma i Gärdsmark. Han hade börjat dricka nyponsoppa på sjukhuset och skoja lite med hustrun Birgitta, intellektuellt var han samma Stig som han alltid varit ända till slutet.

Stig prisutdelare

Skelleftetravet förbereder sig som bäst för V75-dagen lördagen 8 september. Ifjol instiftades loppet Stig Lindmarks Styrkeprov över 3140 meter.

– Stig var med under hela V75-dagen, intervjuades i TV (bilden) och delade ut priser i alla lopp. Vi är så glada över att han fick vara med om den hyllningen och jag kan inte tänka mig att vi byter namn på loppet. Många av hans hästar var starka och det var därför namnet blev just Styrkeprovet, säger Skelleftetravets Yvonne Lindvall.

Stig Lindmark sörjs närmast av hustrun Birgitta, barnen Carina och Jörgen med familjer. Barnbarnet Anna Lindmark blev alldeles nyligen tränare vid Skelleftetravet.

Hästar Stig Lindmark tog flest segrar med som kusk: Dun Bunter 105 segrar, Sabin 103, Sabestus 67, Mr Anvil 44, Smidig 44, Orrisa 42, Majnetta 40, Sandy Brodda 40, Suitcase 37, Greihard 34, Karlgårds Pia 30, Hambe 29, Hampton 29, Lovin 29, Amos Dote 28, Antananarivo 28 samt Go On 28.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad den 29 augusti 2012. kundtjanst@travsport.se