Gösta Nordin väljs in i Hall Of Fame

Gösta Nordin tillhör de tränare som i högsta grad har bidragit till att Sverige idag är en stormakt i travsporten. Som femtonåring fick Gösta Nordin följa med pappa Ernst Johan när denne etablerade sig på Solvalla. Vid 18 års ålder började Gösta Nordin köra lopp på Solvalla där han tog sammanlagt tio championtitlar, den första 1934. Allsvensk champion blev han 1937. På onsdag i samband med Solvallas V75-tävlingar väljs han in i Hall Of Fame.


Som den äldste av Ernst Johan Nordins tre söner blev Gösta Nordin helt naturligt föreskusk i stallet när fadern drog sig tillbaka. Senare under sin karriär hamnade Gösta lite i skymundan jämfört med sin två bröder Gunnar och Sören. Det hindrade dock inte Gösta Nordin från att vinna tio championtitlar på hemmabanan Solvalla.

Gösta Nordin var bara 15 år Ernst Johan bestämde sig för att lämna Hälsingland och etablera sig på Solvalla. Redan i så unga år fick den äldste i brödratrion förtroendet som hjälptränare i stallet när den övriga familjen stannade kvar i Forsa i ytterligare några år.

Att Gösta Nordin skulle jobba med travhästar var självklart. Däremot tyckte mamma Nordin att de två yngre bröderna, Gunnar och Sören, skulle satsa på ”riktiga” yrken. Men så blev det ju inte.

Som 18-åring började Gösta Nordin att köra lopp på Solvalla och så småningom blev han den förste av ”Nordinarna” att vinna en championtitel på huvudstadsbanan, året var 1934. Bröderna Nordin lade sedan beslag på alla championtitlar, undantaget när Erik Larsson vann 1949, fram till 1975. Då tog en viss Stig H Johansson över. Gösta vann åtta raka titlar innan han 1942 blev inkallad till beredskapstjänstgöring i det svenska försvaret. 1937 blev han också allsvensk champion.

Gösta Nordin var inte bara först i brödratrion att bli champion på Solvalla. Han var också först i familjen Nordin med att vinna Derbyt, Rosenella 1937. Samma år vann Gösta Kriteriet med Mary Louise. 32 år senare vann Gösta den första upplagan av StoChampionatet med Goldhook. Gösta Nordin blev förresten också den siste som vann ett Derby på Solvalla, Gavin 1965.

Bland alla hästar som Gösta Nordin tränade var Big Noon den mest kände. En häst med en enorm karisma, en ståtlig hingst med fyra vita strumpor och en vacker bläs. Big Noon var oerhört pampig när han med sin våldsamma kraft exploderade i sin eleganta stil. Inte så konstigt då, att Big Noon döptes till ”Kejsaren”.

Mitt under brinnande världskrig åkte Gösta Nordin till Bjerke i Oslo med sin kejsare. Det blev stor folkvandring till travbanan och de som tog sig dit fick vara med om en verklig uppvisning som lyste upp tillvaron i krigets skugga.

Trots en rejäl startgalopp vann Big Noon före det stora hemmahoppet Saint Protector. Big Noons ägare, skeppsredaren Olof Wallenius, skänkte hela förstapriset på 10 000 kronor till efterlevande till förlista sjöman som seglat i svensk tjänst.

Gösta Nordins främsta signum som tränare var att han ofta hade mycket startsnabba hästar. När Gösta dessutom var en skicklig ”startkusk” sågs hans hästar ofta i ledningen. Skälet till det var att Gösta Nordin ägnade mycket tid åt att träna just startteknik med sina hästar.

Det var också hos Gösta Nordin flera blivande stortränare fick sin utbildning. En av dessa var Berndt ”Osten” Lindstedt som under tio år jobbade hos Gösta. Berndt har ofta berättat om att Gösta var en mycket bra arbetsgivare. På den tiden fick lärlingarna ofta chansen att köra fina hästar – även i stora lopp. Som när Berndt vann Kriteriet med Gösta Nordins Gay Gal på Jägersro 1962.

Efter att alla tre bröderna Nordin blivit egna tränare drev Gösta alltid en mindre rörelse än sina två yngre bröder. För Gösta Nordin var det viktigt att inte ha för många hästar i träning, därför begränsade han antalet till 25. För Gösta var det nämligen också viktigt att hinna med sina två främsta fritidsnöjen, jakten och fisket.

Gösta Nordin gick bort 1984, 72 år gammal.

Motivering:
Gösta Nordin tillhör de tränare som i högsta grad har bidragit till att Sverige idag är en stormakt i travsporten. Som femtonåring fick Gösta Nordin följa med pappa Ernst Johan när denne etablerade sig på Solvalla. Vid 18 års ålder började Gösta Nordin köra lopp på Solvalla där han tog sammanlagt tio championtitlar, den första 1934. Allsvensk champion blev han 1937 samma år som han vann Derbyt med Rosenella och Kriteriet med Mary Louise. Gösta Nordin blev den siste som vann Derbyt på Solvalla, han gjorde det med Gavin 1965. Tillsammans med Goldhook vann Gösta Nordin det första StoChampionatet 1969.

Big Noon, som ägdes av skeppsredaren Olof Wallenius, är den mest kände hästen som Gösta Nordin tränade.

Gösta Nordin var läromästare till flera travtränare i början av sina karriärer, bland andra Berndt Lindstedt och Olle Goop.

Faktaruta
Namn: Gösta Nordin
Född 18 juli 1912 - död 26 februari 1984
Segrar: 1 638
Inträde i 1 000-klubben: 1956
Kända hästar: Big Noon, Exklusiv, Lime Abbey, Gay Gal, Miss Scovere, Gavin, Baron Gruff.
Meriter: Tio championat på Solvalla, Allsvensk champion 1937, vann Derbyt (fem gånger),
Kriteriet (fem gånger), Svenskt Mästerskap (fem gånger), Åby Stora Pris (fyra gånger), StoChampionatet, Oslo Grand Prix.

Hittills invalda:
År, Namn
2007, Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008, Stig H Johansson, Steggbest
2009, Big Noon, Karsten Buer
2010, Bulwark, Rex Rodney
2011, Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012, Uno Swed Frances, Bulwark, Gunnar Eggen
2013, Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

För mer information, kontakta:
Marita Arvidsson,
Museichef Nordiska Travmuséet
Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post: marita@travmuseet.com

Information från Nordiska Travmuséet

Publicerad torsdag 8 augusti 2013. kundtjanst@travsport.se