Stefan Hultman in i Tusenklubben för tränare

Stefan Hultman tog idag sin 1 000:e seger som tränare. Jubileumshästen heter Ponziopilato Stra, som segrade på Solvalla med Örjan Kihlström vid tömmarna.
– Häftigt! Det här är en stor milstolpe i min karriär och jag är väldigt stolt över att nå Tusenklubben för tränare i den tuffa konkurrens som finns i den svenska travsporten, säger Stefan Hultman.


Den första tränarsegern bokfördes med Alex Crown på Romme den 5 maj 1989. De inledande åren som tränare lovade också mycket. Stallet växte snabbt och snart fanns 75 hästar på träningslistan.

– Jag hade stora förväntningar på mig och ville bli den nya Stig H Johansson, men ekonomiskt fungerade det inte. Jag ändrade inriktning och tog istället ett bra tränarjobb i Italien 1994, men familjen flyttade hem när äldste sonen skulle börja skolan och min hemlängtan växte sig snabbt för stor. Jag klarade inte att vara kvar ensam i Italien och flyttade tillbaka till Sverige, berättar Stefan Hultman.

Vändning på Menhammar

Det kommande året försörjde sig Stefan Hultman på att jobba i en grönsakshandel och på att sko hästar. Det såg ut som att tränarkarriären var över när allt vände 1996 då Margareta Wallenius-Kleberg på Menhammar Stuteri på Ekerö gav Stefan i uppdrag att träna en kvartett ungston. Framgångarna lät inte vänta på sig och Stefan utvecklade ett koncept med backträning och slog sig snabbt fram som en av de främsta och mest populära tränarna i landet.

– Jag tränar 60 hästar idag och känner en stor trygghet i min vardag. Jag har trogna hästägare, en bra organisation och åren har lärt mig att tålamod är viktigt i det här jobbet. Min filosofi bygger på att ge hästarna mycket grundträning, säger Stefan Hultman.

Specialist på segerglädje och storlopp

Stefan Hultman fyller 50 år den 5 september i år och gör nu sin 17:e säsong på träningscampen på Menhammar och har vunnit allt som går att vinna. Nästan. För travpubliken är han känd för att alltid bli översvallande glad när han vunnit en storseger och det är något som han är specialist på. Stallväggen har varit tapetserad med lagerkransar och av de 1 000 tränartriumferna är runt 80 storloppssegrar!

– Prix d´Amérique har jag kvar och hoppas kunna ta hem innan jag slutar. Både Naglo och Maharajah har varit ganska nära och hade inte From Above skadat sig tror jag han hade haft möjligheter i det loppet. Den bästa häst jag tränat är Maharajah och jag hoppas att han kan ta upp sin tävlingskarriär i höst. Jag tror att han har mycket kvar att ge.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 21 augusti 2013. kundtjanst@travsport.se