Stig Lindmark väljs in i Hall Of Fame

I nästan ett halvt sekel var Stig Lindmark en maktfaktor i svensk travsport. Han tog 64 banchampionat på Umeå (6), Boden (23) och Skellefteå (35). Redan 1972 marscherade Lindmark in i den svenska tusenklubben, som tionde medlem. På lördag i samband med Skellefteås V75-tävlingar väljs han in i Hall Of Fame.


I nästan ett halvt sekel var Stig Lindmark en maktfaktor i svensk travsport.

64 banchampionat, segermaskiner som Sabin och Dun Bunter. Och alltid med glimten i ögat, med en förmåga att bjuda på sig själv och entusiasmera.

Men Stigs väl upptrampade stig var inget självklart val. Förvisso var pappa Henrik inbiten travfantast, till och med champion i såväl Skellefteå som Umeå, men som 17-åring drog Stig hemifrån för jobb på ASEA i Ludvika. Det höll ett år. Sedan lockade hembygden, hästarna och naturen honom tillbaka till norr.

Vilket var ett lyckligt ögonblick för svensk travsport. Stig Lindmark vann sitt första lopp 11 april 1955. Pappa Henrik ägde varmblodige Bävern. Två år senare kvitterade Stig ut tränarlicens i Boden, fem år senare var han tillbaka i Skellefteå där han verkade under resten av sin aktiva karriär. Han satte Gärdsmark på den avlånga svenska travkartan.

Stig tog sina första körsvenschampionat 1960 i Boden och Skellefteå. Det skulle bli ytterligare 62 och han var länge flitigast i landet, men har passerats av Olle Goop (totalt 66). Notabelt är förstås att Lindmarks samtliga championat kom vid Sveriges tre nordligaste banor.

Stig Lindmark var en hejare på att träna häst – och ett remarkabelt energiknippe som kusk. Hans skicklighet som tränare ”räddade” stundtals offensivlusten som kusk. Han förknippas förstås med två segermaskiner. Sabin, svensk rekordhållare i antal segrar med 182, tills en viss Järvsöfaks dök upp. Bland varmbloden är Stigs Dun Bunter alltjämt ”värst” tillsammans med Molnets Broder. Duon vann 113 lopp vardera!

Just instinkten på Lindmarks hästar var vida omtalad. Sabestus 67 segrar, Mr Anvil (44), Bodbäckspålle (42), Sandy Brodda (40) och Suitcase (37) var några av de fyrbenta som hjälpte Stig till 3 190 triumfer i kuskkarriären, där den sista togs i Skellefteå med Primula Night 20 oktober 2003, det år Lindmark föll för dåvarande åldersgräns (67). Redan 1972 marscherade Lindmark in i den svenska tusenklubben som tionde medlem.

Sabin var självklart hästen som låg Stig varmast om hjärtat. Uppfödd av pappa Henrik och med 182 triumfer på 343 starter. En makalös karriär innehållande bland annat dubbla SM-titlar för kallblod, då med pappa Henrik som tränare och körsven. Karriären spann över elva år, sex av dessa utsågs han till Årets Kallblod.

Stig Lindmark var synnerligen respekterad. Vid ett jubileum väcktes tanken om en kuskmatch, som blev så omtalad och omtyckt att den blev årlig. Stigs inbjudning sågs som ett hedersomnämnande och lockade bland annat Jim Frick, Stig H Johansson, Örjan Kihlström och Torbjörn Jansson till Skellefteå mer än en gång. Tävlingen var förstås viktig, men vid den här tidpunkten ändå en sidoaktivitet. När landets främsta travutövare fick chansen till en stunds fiske i Stigs hemliga kristallklara vattendrag – vilket kompletterades med Lindmarks utmärkta historieberättande – ville ingen vara utanför.

Motivering:
I nästan ett halvt sekel var Stig Lindmark en maktfaktor i svensk travsport. Han tog 64 banchampionat och körde segermaskiner som Sabin och Dun Bunter. Och alltid med glimten i ögat, med en förmåga att bjuda på sig själv och entusiasmera.

Stig tog sina första körsvenschampionat 1960 i såväl Boden som Skellefteå. Notabelt är att Lindmarks samtliga championat kom vid Sveriges tre nordligaste banor.

Stig Lindmark vann sitt första lopp 11 april 1955 med pappa Henriks varmblod Bävern och det blev 3 190 triumfer i kuskkarriären, där den sista togs i Skellefteå med Primula Night 20 oktober 2003, det år Lindmark föll för dåvarande åldersgräns (67). Redan 1972 marscherade Lindmark in i den svenska tusenklubben som tionde medlem.

Han förknippas förstås med två segermaskiner. Sabin, svensk rekordhållare i antal segrar med 182, tills en viss Järvsöfaks dök upp. Bland varmbloden är Stigs Dun Bunter alltjämt ”värst” tillsammans med Molnets Broder. Duon vann 113 lopp vardera!

Andra segermaskiner som han tränade var bland andra Sabestus 67 segrar, Mr Anvil (44), Bodbäckspålle (42), Sandy Brodda (40) och Suitcase (37).

Faktaruta:
Namn: Stig Lindmark
Född 12 juli 1936 - död 27 augusti 2012
Segrar: 3 190
Tränarsegrar: 2 696
Kända hästar: Sabin 182 segrar, Dun Bunter 113, Mr Anvil, Sandy Brodda, Suitcase, Handbag, Lovin, Bodbäckspålle
Meriter: 64 banchampionat (Boden 23, Skellefteå 35, Umeå 6), två SM-tecken med kallblod, Sabestus (1984), Bodbäckspålle (1996).
Utmärkelser: Travtränarnas Hedersnål 2003, SHK:s Guldhäst 2006, Travets Hedersman 2008

Hittills invalda i Hall Of Fame – Travets Storheter:
År, Namn
2007, Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008, Stig H Johansson, Steggbest
2009, Big Noon, Karsten Buer
2010, Bulwark, Rex Rodney
2011, Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012, Uno Swed Frances, Bulwark, Gunnar Eggen
2013, Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

För mer information, kontakta:
Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuséet
Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post: marita@travmuseet.com

Information från Nordiska Travmuséet

Publicerad måndag 5 augusti 2013. kundtjanst@travsport.se