Legolas väljs in i Hall of Fame

Legolas är kanske den mest folkkäre travhästen som fötts i Sverige. Han döptes efter en litterär figur som förekommer i J.R.R. Tolkiens trilogi om Härskarringen, en son till en kung. Travets Legolas blev under en tid kung i svenskt trav. På lördag tar han steget in i Hall Of Fame i samband med V75-tävlingarna i Halmstad.


Han inledde med 19 segrar innan han i VM-loppet på Roosevelt Raceway fick ge sig mot den franske fantomen Ideal du Gazeau som av många ansågs vara världens bästa travhäst.

ATG var inte sena att haka på och Legolas blev en reklampelare för travsport och V65 som var det stora spelet innan V75 tog över. Legolas fanns på bilder i de flesta sammanhang och det utbröt en Legolasfeber i landet och i alla torp i alla byar undrade man: När skall han förlora?

Få hästar om ens någon har gjort sådan positiv reklam för travsport som Legolas och som pensionär fick han sitt dagliga bröd betalt av ATG som tack för detta.

Som unghäst var Legolas ofta sjuk och skadade sig lätt och det heta humöret gjorde att man snabbt kastrerade honom. Tävlingskarriären inleddes i maj 1982 då Legolas var fyra år. Det blev början på den långa segerraden som under det första året bland annat innehöll V65-segrar i försök och final i såväl klass 3 som klass 1.

Triumfens år - 1983

1983 blev det stora triumfåret för Legolas. Han vann 14 segrar och han var aldrig sämre än trea. Den största segern kom i Åby Stora Pris där han efter en virvlande spurt målfotoslog Snack Bar. Legolas vann även C.Th. Ericssons Memorial på Solvalla och FAMN-loppet på samma bana under 1983, loppet var final i en serie lopp där artister ställde upp i kampen mot narkotika.

En inbjudan till VM-loppet på Roosevelt Raceway i USA kom efter att Legolas tagit sin 18:e seger på Solvalla under Elitloppshelgen 1983. Arrangörerna ville att den amerikanska publiken skulle få se en obesegrad Legolas och ville därför inte att han skulle starta innan VM-loppet. Tränaren Thomas Nilsson trodde mycket på sin häst och startade honom i ett lopp hemma i Halmstad trots VM-arrangörens önskan. Det gick vägen och Legolas kom till USA med obruten segerrad.

Efter förlusten i VM-loppet åkte Legolas hem och vann Halmstadsmästaren. Han var alltså fortfarande obesegrad i Sverige. Nästa start var i Höga Kusten Pokalen på Dannero. Legolas var nerspelad till under 1.00 i odds och alla räknade med seger. Banan var blöt och Legolas hade inte optimal balans vilket resulterade i att Lars Lindberg med Speedboat, som travat i rygg, kunde ta sig förbi på upploppet. Sensationen var ett faktum, Legolas kunde förlora mot en svensktränad häst. Veckan efter vann Legolas Åby Stora Pris mot världselit, det svänger i travet ibland.

Legolas blev 26 år gammal. Han begravdes på samma gård i Slättåkra där han föddes, bredvid sin mamma, Karolina J.

Motivering - Hall of Fame
Legolas är en av de mest folkkäre travhästar som fötts i Sverige. Han döptes efter en litterär figur som förekommer i J.R.R. Tolkiens trilogi om Härskarringen, en son till en kung. Travets Legolas blev under en tid kung i svenskt trav. Han inledde med 19 segrar innan han i VM-loppet på Roosevelt Raceway fick ge sig mot den franske fantomen Ideal du Gazeau som av många ansågs vara världens bästa travhäst.

Legolas blev en reklampelare för travsport och V65 som var det stora spelet innan V75 tog över. Legolas fanns på bilder i de flesta sammanhang och det utbröt en Legolasfeber i landet. Få hästar om ens någon har gjort sådan positiv reklam för travsport som Legolas.

Faktaruta
Född:
31/5 1978
Kön: Valack
Färg: Svartbrun
Stamtavla: Glasgow-Karolina J. e. Pay Dirt
Uppfödare: Benny Lundin, Oskarström
Ägare: Marko Anic, Malmö
Tränare: Thomas Nilsson, Halmstad
Årets Häst: 1983
Bland segrarna kan nämnas: Åby Stora Pris 1983, FAMN-loppet 1983, C.Th. Ericssons Memorial 1983, C.L. Müllers Memorial 1983 och 20 V65-segrar.
Karriär: 93 starter: 35 - 20 - 10. Rekord: 1.12,5ak. Prissumma: 2 827 270 kronor.

Hittills invalda:
2007: Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008: Stig H Johansson, Steggbest
2009: Big Noon, Karsten Buer
2010: Bulwark, Rex Rodney
2011: Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012: Uno Swed Frances, Bulwark, Gunnar Eggen
2013: Gert Lindberg

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

För mer information, kontakta:
Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuséet i Årjäng
Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post: marita@travmuseet.com

Information från Nordiska Travmuséet

Publicerad måndag 1 juli 2013. kundtjanst@travsport.se