Thomas Uhrberg 16:e kusken att ta 3 000 segrar

Thomas Uhrberg är en av landets främsta travtränare och kusk. Ikväll passerade han en milstolpe när han på Axevalla tog sin 3 000:e seger i karriären tillsammans med Donna Di Quattro. Jägersrotränaren är därmed nummer 16 i den exklusiva samling av kuskar som firat 3 000-jubileum i Sverige.


– Det är hästarna som fascinerar och driver mig, man blir aldrig fullärd i det här yrket. Visst är det en spänning att köra lopp, men för mig är det ändå träningen och att utveckla unghästar som är det viktigaste, säger 51-årige Thomas Uhrberg, som idag tränar 61 hästar.

Thomas är uppvuxen på Halmstadtravet och började som lärling hos Thomas Nilsson. Blott 16 år gammal kom den första segern med Carlolus Aage på Jägersro 1979. Uhrberg minns fortfarande hur luckan kom från vinnarhålet och att segern kunde skrivas som lätt. Vägen till 3 000 segrar har sedan gått via Lord Hammering 1995 (1 000) och Brian Ås 2005 (2 000), båda på Jägersro. Championtitlar som kusk har Thomas på både Halmstad (3) och Jägersro (2).

Excellent favorithäst

Thomas Uhrberg blev egen tränare 1984 och har varit verksam på Halmstad och Åby men sedan länge är Jägersro hemmabanan. Karriärens favorithäst heter Excellens Ex, en elittravare och segerstaplare under 1990-talet som i Uhrbergs träning och körning bland annat vann Sweden Cup, Sverigeloppet och Müllers Memorial. Andra stjärntravare är danska derbyvinnaren Home Blåbjerg, Ausa T.Y.C. som tog hem Breeders´ Crown för 4-åriga ston och Prada Pellini som toppade i Guldstoet.

Och vem är bäst av alla hästar du kört?

– Det är Hot Shot Knick, säger Thomas Uhrberg. Under 2006 vann de bland annat Finlandia Ajo i Helsingfors, Olympialoppet i Turin och ett försök till Elitloppet på Solvalla.

På meritlistan som lånekusk finns också storsegrar med Colombian Necktie i klassiska Svenskt Travderby, Olympiatravet och Jämtlands Stora Pris med Gentleman och Sprintermästaren tillsammans med Ewing Turf.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 19 juli 2013. kundtjanst@travsport.se