{{next.header}}
Året var 1973 och svensk travsport var onekligen på "dekis”. I det läget startade det som kom att förvandla svensk travsport och vi törs nog drista oss till att påstå att sporten kom att räddas.
Mannen som kom som något av en frälsare och som vände den dåliga trenden var Gert Lindberg. I dag är Gert sedan länge en pigg pensionär men han minns de viktiga åren som de vore i går.
– Ja, det var roliga år men det var också mycket jobb. Jag hade varit ekonomidirektör i Halmstads kommun och sedan med i Halmstadstravets styrelse, som kommunens representant, när det blev lite problem för banan redan innan den ens var färdig, minns Gert Lindberg.
– Jag var med på ett STC-möte våren 1973 och talade för ett bildande av ATG och vi fick också igenom det i vårriksdagen. Sedan blev jag uppmanad att söka tjänsten som VD vilket jag inte tänkt mig. Men efter samtal med min fru valde jag i alla fall att tacka ja, berättar Lindberg.
1 januari 1974 startade ATG sin verksamhet. Sedan blev det intensivt jobb för att komma igång på allvar.
– I det läget ville Tage Jakobsson på Solvalla att de skulle få någon form av riksspel men den idén trodde inte jag på. Tillsammans med Stefan Holmgren lyckades vi då på kort tid få fram idén om V65 som sedan blev V75. Det blev omröstning mellan de två förslagen och vi vann med 5-3, minns Lindberg.
I augusti 1974 kördes det första V65-loppet på Solvalla. I det läget hade ATG ett uttalat mål.
– Vi skulle vara bättre än Tipstjänst. Det var viktigt att vi lyckades med det och tack vare att vi hade inlämning fram till fredag och de hade till onsdag kväll gjorde att vi var ensam på banan under två dagar. Utan samarbetet med Posten, med inlämning av kupongerna, hade det blivit svårt menar Gert.
Det enda som blev ett problem i inledningen var rättningen som det blev en del krångel med. Tipstjänst rättade först under måndagen och 19.00 på måndagskvällen kom utdelningen på nyheterna. Vi skulle rätta eftersom och ge bra service till våra kunder men det blev som sagt lite strul de första veckorna plus att vi hade oturen med att det blev någon lätt omgång och därmed ett tidsödande jobb.
Det finns många faktorer varför V65, som 1993 växlades upp till V75, blev en sådan pyramidal succé:
- Spelformen erbjöd två vinstpooler med ett radpris på 50 öre
- Tävlingsformen med försök och final i ett divisionssystem som turnerade runt banornorna skapade travets elitserie med de bästa hästarna från hela landet
- Postkontoren användes som ombud
- Gratisprogram
- Medialt intresse
- TV-programmet Tipsextra.
– För mig känns det viktigt att vi verkligen värnar om 75-spelet. Det ska vara lördagen folk ser fram emot och det är också det spelet som fått med allmänheten att spela på hästar, tror ATG:s första VD.
Det kan nog slås fast att det som Gert Lindberg var med och åsadkom på den tiden är grunden för att trav- och galoppsporten i dag står där man gör.
– Jag hänger med en del men har just pensionerat mig som hästägare efter att ha varit med i många år. Jag var på Svensk Travsports årsmöte och går på tävlingar ibland.
– Sedan har jag kontakt med ett gäng gamla travprofiler i Swingputtarna. Vi är 15 stycken som numera också har med fem respektive och spelar golf på någon av Stockholms banor varje onsdag under säsongen, berättar Lindberg.
En annan sak ligger också Gert Lindberg varmt om hjärtat.
– Mina två barnbarn vill jag umgås så mycket som möjligt med och nu hoppas jag snart att få lära den äldre av dem, sju år gammal, att spela golf.
I dag är vi många som önskar Gert en fortsatt fin tid som pensionär och stort tack för det han en gång gjorde för sporten.
Faktaruta
Namn: Gert Lindberg
Ålder: 78 år
Familj: Hustrun Anita, dottern Anna samt två barnbarn, 7 och 5 år gamla
Intressen: Golf och resor
Bor: Kungsholmen i Stockholm
Aktuell: Väljs in i Hall Of Fame för sina stora insatser för svensk travsport. Troligen den enskilda person som har betytt mest för att svensk travsport i dag står där den gör.
Hittills invalda i Hall of Fame
2007: Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008: Stig H Johansson, Steggbest
2009: Big Noon, Karsten Buer
2010: Bulwark, Rex Rodney
2011: Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012: Uno Swed, Frances Bulwark, Gunnar Eggen
För mer information, kontakta:
Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuséet
Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post: marita@travmuseet.com
Information från Nordiska Travmuséet
Publicerad måndag 24 juni 2013. kundtjanst@travsport.se