Foto: Claes Kärrstrand, TR Bild

Strömbergs pirat skrällde i SM

För 13 år sedan körde han Spader Madame till seger Sto-SM. På lördagen var han tillbaka i vinnarcirkel på Åby. Den här gången som tränare till svenske mästaren On Track Piraten (bilden). – Jag tror inte att jag har varit här sedan jag vann Sto-SM. Men den här segern smäller högre. Det här är det största jag har vunnit, sa den överlycklige Rättviktränaren.


Inför årets upplaga av Svenskt Mästerskap var det mest snack om Yarrah Boko och Orecchietti. Men när det drog ihop sig till segerstrid var On Track Piraten starkast.

– Det löste sig ju helt perfekt för vår del, konstaterade Hans R Strömberg, som fick se sin topptravare spurta till seger på open strech, det extra innerspår som finns att tillgå på Åbys upplopp.

Johnny Takter körde till ledningen med On Track Piraten från spår tre, släppte Harry Haythrow förbi sig men bara för att gå ut och överta på nytt. Kort senare kom urstarke Yarrah Boko fram och då fick On Track Piraten den perfekta ryggen att gå i. Tempot hölls väl uppskruvat och även om Yarrah Boko höll strålande i ledningen var det aldrig något snack om var segern skulle gå när On Track Piraten fick fritt spurtutrymme.

– Han lunkar bara med oavsett tempo och är som effektivast när det går fort. Vi fick ett drömscenario och nu är han bäst i Sverige, sa Strömberg glatt.

För Johnny Takter, som körde hästen för första gången, var det första segern i SM.

– Det här är en häst som jag tycker väldigt mycket om. Han är byggt som en riktig racer och det är alltid kul att få hoppa upp bakom sådana hästar.

Segertiden 1.12,2 över 2 640 meter med bilstart är svenskt rekord och förstapriset på 600 000 kronor gör att On Track Piraten passerar fyra miljoner kronor insprunget.

Sto-SM pricken över i för Redén

Daniel Redén räknade också in karriärens första SM-titel när han från ledningen hemförde Sto-SM tillsammans med Dileva Käll.

– Jag tror att det är min första seger på Åby över huvud taget, sa Solvallatränaren.

För Dileva Källs del var det emellertid inte första gången som hon fick vända upp för segerdefilering på Åby. Hon vann Sto-SM i regi Glen Norman för två år sedan och blev nu första sto sedan Hilda Zonett 2004 att vinna loppet två gånger. Det var emellertid väldigt nära att segern gick upp i rök i loppets slutskede.

– Det var millimeter ifrån att hon galopperade i slutkurvan men när vi kom in på upploppet var det lugna gatan. Hon är grymt fin och har en motor som få hästar har. Hon är en riktig klasshäst som har gjort det fantastiskt fint i hela sin karriär, det är få ston som vinner dubbla SM, berömde Daniel Redén, som går mot sitt i särklass bästa år som tränare hittills. Förstapriset på 600 000 kronor i Sto-SM för upp honom på 10,1 miljoner kronor inkört under 2012.

– Det här var pricken över i. Vi har varit med i många stora lopp och hästarna har gått bra men vi har haft lite stolpe ut. I dag gick det vägen och nu ska vi åka hem och fira.

Delad glädje i Lärlings-SM

Lärlingarna bjöd på ett rafflande lopp i Lärlings-SM med flera ledarskiften och ett nervdarrande upplopp. När mållinjen skars var Baretta Boko och Embassy Photo jämsides och inte ens granskning av målfotot kunde skilja dem åt.

– Det här var verkligen roligt. Jag tyckte att jag hann dit men Djuse sa att han höll undan, sa Embassy Photos kusk, Kalmarlärlingen Oscar Nilsson.

– Jag trodde att jag var först när vi gick över linjen men sedan blev jag tveksam. Men vi vann ju i alla fall och nu har jag SM-titeln, sa Solvallalärlingen Mattias Djuse som skötte tömmarna bakom Baretta Boko.

För övrigt noterades att...
...Ypsilon Boko fortsätter att imponera under sadel. I tio montéstarter har valacken aldrig varit sämre än trea och i Monté-SM tog han nu sin sjätte seger i disciplinen.
...Marcus Savin tog dubbla SM-titlar som tränare genom Ypsilon Boko i Monté-SM och Baretta Boko i Lärlings-SM.
...Örebrolärlingen Petter Karlsson, 22, blev svensk ungdomsmästare tillsammans med Vodka And Oysters.
...Emma Wahlberg var sprudlande glad efter att ha tagit hem Ryttar-SM med hästen Delux Håleryd.
...Ponny-SM gick till Ramona Mustang och Hannah Gustavsson.
...Åke Svanstedt inte tacklat av bara för att han snart inleder en ny karriär i USA. I bronsdivisionen vann han med Zjanti River och efter klass II fick han segerdefilera med Tore.
...Peter Untersteiners visade att stallformen håller i sig när han satte dit Mynta Broline i klass I.
...Timo Nurmos-tränade Seabiscuit stod i en klass för sig tillsammans med Jorma Kontio i silverdivisionen.
...sju rätt på V75-spelet betalade 137 573 kronor och att många andelsspelare får hämta ut fina pengar. Mest lyckosam var man hos Kungs Frukt i Trollhättan där 286 andelsspelare får dela på drygt 5,2 miljoner kronor.

Ola Johansson, Kanal 75a

Publicerad den 12 oktober 2013. kundtjanst@travsport.se