Nahar och Robert Bergh dominerade Hästgalan

Nahar och Robert Bergh. Där har ni Hästgalans två kungar. Nahar vann det mest prestigefyllda priset – Årets Häst – medan Robert Bergh tog storslam med fenomenala fem titlar och där han själv blev framröstad till Årets Tränare.


Hästgalan har flyttat till Stockholm i år och över 570 gäster fanns på plats i lördags kväll på Stockholm Waterfront för att hylla de främsta två- och fyrbenta stjärnorna inom den svenska travsporten.

Det tyngsta priset, Årets Häst, gick till Elitloppsvinnaren Nahar, tränad av Robert Bergh och ägd av VM-hjältarna och hockeytvillingarna Henrik och Daniel Sedin. Svenska folket och medlemmarna i Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) gav tillsammans 42 procent av rösterna till Nahar.

Nahar blev även framröstad till Årets Äldre och Robert Bergh tog för första gången hem den tunga titeln som Årets Tränare. Bergsåkerstränaren står även bakom Amazon Am, som liksom stallkamraten Nahar dubblerade genom att röstas fram till Årets Treåring och Årets Sto!

– Fantastiska priser att vinna och en fantastisk kväll för mig. Men prata med ägarna nu så får jag bara stå här och mysa, sa Robert Bergh.

Lutfi Kolgjini var också en av Hästgalans stora vinnare. ”Ludde” tar två titlar hem till Skåne med hästar som han också är uppfödare till. Klassiska vinnarna Onceforall Face och Mosaique Face utsågs helt enligt förhandstipsen till Årets Tvååring respektive Årets Fyraåring.

– Onceforall kan så mycket mer än vad han har visat och Mosaique har en grym inställning. Han har ingen bra teknik, men gör sitt jobb. Han är min bästa häst efter Viking Kronos, sa Lutfi Kolgjini.

Örjan Kihlström röstades fram som Årets Kusk för sjätte gången i karriären. Hästgalan passade lämpligt på att även hylla den färske Prix d’ Amérique-vinnaren Maharajah, som Örjan körde så perfekt på Vincennes, och som får gälla som en tidig favorit till att bli Årets Häst 2014.

– En seger jag kommer ha med mig hela livet, sa Örjan Kihlström.

Här är vinnare från Hästgalan för årets främsta prestationer 2013:

Årets Häst 2013: Nahar
Årets Tvååring: Onceforall Face
Årets Treåring: Amazon Am
Årets Fyraåring: Mosaique Face
Årets Sto: Amazon Am
Årets Äldre: Nahar
Årets Kallblod: Månprinsen A.M.
Årets Tränare: Robert Bergh
Årets Kusk: Örjan Kihlström
Årets Komet: Mattias Djuse

Vi återkommer med vinnarna till de övriga utmärkelserna Helen Anns Pris, Jim Fricks Pris, Årets Uppfödarbragd, Årets Amatörbragd och Travsportens Hedersambassadör som utses under Hästgalans andra avdelning.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 8 februari 2014. kundtjanst@travsport.se