Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Travtränare Christer Nylander död

En av de stora travtränarna på Bergsåker genom tiderna, Christer Nylander, har avlidit i en ålder av 66 år.


Christer Nylander föddes 1947 och blev hästarna och Bergsåker trogen hela livet. Som ung jobbade Christer Nylander tillsammans med sin pappa Karl Nylander, då uteslutande med kallblod, den tidens dominerande ras.

Express Girl (född 1972) blev den första stora stjärnan på den varmblodiga sidan och från slutet av 1970-talet handlade det enbart om avel och tävlande med varmblod.

– Christer hade ett gediget kunnande om balansering och stammar och vågade satsa också, bland annat med en filial på Irland under många år. Han var igång med full verksamhet ända till 2002 då han var med om en olycka i ett lopp och fick skador som han aldrig riktigt återhämtade sig ifrån. Jag vill säga att Christer absolut tillhör topp fem av tränarna på Bergsåker genom tiderna, säger Börje Andersson på Bergsåker.

Christer Nylander var verksam som amatör ända till slutet. Totalt blev det över 25 000 körda lopp och över 1 000 vunna segrar i karriären. Av dessa var cirka 950 triumfer tagna med hästar från det egna stallet.

Största segern i karriären kom 1994 i Sprintermästaren i Halmstad tillsammans med egna stoet Serena. Serena, med nästan fyra miljoner intjänat i karriären, blev fjärde och senaste sto i loppets 43-åriga historia som klarat bedriften att vinna de fyraåriga travarnas stora sprinterlopp.

Efter en tids sjukdom gick Christer Nylander bort på söndagen, 66 år gammal. Närmast sörjande är hustrun Maine och sonen Erik.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad tisdag 7 januari 2014. kundtjanst@travsport.se