Foto: Jeannie Karlsson, TR Bild

Bo Eklöf till 2 000

I dag gratulerar vi kusken Bo Eklöf som i och med vinsten med Kalimera One på Oviken nådde sin 2 000:e seger i karriären. Sundsvallaren Bosse är den 36:e kusken i ordningen att klara den imponerande bedriften. Under dagen passade han även på att ta seger 2001 och 2002. – Härligaste känslan som kusk är när man känner sig helt i symbios med hästen, säger Bo Eklöf (bilden).


Bo föddes 1956 i Sundsvall hade endast 100 meter till Bergsåker travbana. Det var i ett amatörstall där som första intresset för travsporten kom.

– Jag växte upp med djur och hade flera gårdar och amatörstallet på Bergsåker nära. Jag började köra och sko travhästar när jag var 12-13 år och det var då jag kände att detta kommer jag fortsätta med, säger Bosse.

Efter skola, lite ströjobb och militärtjänstgöring var han både amatör och lärling under en tid. Han var under sina lärlingsår hos Åke Johansson, Agge Engblom och Stig H Johansson. Mellan -82 och -87 var han amatör vid sidan av plåtslagareyrket för att sedan bli proffstränare 1987.

– Det var tränaren Christer Nylander som var på mig om att det var dags att ta steget och bli proffs på riktigt, säger Bosse.

Och det rådet visade sig vara rätt. När Bosse började såg han upp till de kuskar som hade tusen segrar och han trädde själv in i tusenklubben den 13 april år 2000 med hästen Baby Amok på Bergsåker. Han har lyckats ta fyra kuskchampionat hittills, Bollnäs -00, Hoting -07, Hoting -08, Östersund -09. 1997 valde Bosse att ta steget fullt ut att bli catchdriver eller lånekusk på heltid.

– Under dessa år rullade det på i ett väldigt högt tempo med både jobb och allt annat vid sidan av och det gjorde att det till slut blev lite för mycket. Jag var tvungen att dra ner något, berättar Bosse.

Favorithästar och kuskegenskaper

Första segern kom 1982 med hästen Magic Fly. Segerrikaste hästen som många förknippar Bosse med är storstjärnan Scandal Play (bilden nedan) som Bosse körde vid 35 av de 50 segrarna. En annan favorithäst var Eli Gallant som tyvärr fick sluta tävla efter bara tolv starter. Han avslutade karriären hos Bo med att komma tvåa i Kungapokalen -96.

– Självklart ligger Scandal Play mig varmt om hjärtat och jag hälsar på honom fortfarande, senast var i fjol. Han har hållit sig i ett fantastiskt skick som pensionär och det värmer att han har det så bra. Eli Galant var en ultratalang som jag tränade, och kanske var han minst lika bra som Scandalen, minns Bosse nostalgiskt.

När man vunnit hela 2 000 lopp kanske man kan tro att man blivit vinstrött och inte uppskattar framgångarna längre men Bosse klargör att så inte är fallet.

– Det är klart att när jag vann som flest segrar så var det mer slentrian och man tyckte bara att man gjorde sitt jobb. Idag tycker jag det är extra roligt att vinna och jag kan unna mig att stanna upp och njuta mer av segrarna, menar Bosse.

Hur kommer det sig då att Bosse är en så framgångsrik kusk kan man fråga sig. Vad är nyckeln som kusk till att få hästar att prestera på toppen av sin förmåga?

– Mina egenskaper som kusk har nog förändrats över tid. Idag har man mer tålamod och är mindre offensiv. Jag tänker på att kommunicera med hästen på ett sätt som passar hästen, inte på ett sätt som passar mig. Som kusk är det farligt att låsa sig vid en taktik utan ibland måste man göra saker som känns rätt i ryggraden precis när bilen släpper. En bra känsla som kusk är när man gjort något i lopp som fintar kuskkollegorna.

På senare år har Bosse varit med och coachat unga kusktalanger vid flera tillfällen, bland annat på Wången i samband med deras ponnyelitvecka.

– Att ge råd och tips till intresserade ungdomar är en av de mest intressanta uppgifterna, förutom kuskjobbet, jag haft på senare år, säger han med stor entusiasm i rösten.

– Travsporten är en komplex sport, det är det som är tjusningen. Om man vill finns flera tusen faktorer att väga in, säger Bosse med förtjusning.

Henrik Högström
henrik.hogstrom@travsport.se

Publicerad den 21 juni 2014. kundtjanst@travsport.se