Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Timoko och Björn Goop vann Elitloppet 2014

Det blev franskt, svenskt och nederländskt i topp när Elitloppet 2014 avgjordes på Solvalla.
Franske Timoko vann. Svenske Björn Goop satt i sulkyn. Nederländske Richard Westerink äger och tränar vinnarhästen. – He is the best, sa Westerink och menade Timoko och Björn Goop på samma gång.


Pusskalaset och glädjeyttringarna ville aldrig ta slut efter Elitloppets 63:e upplaga. Många ville ta varandra i famn och det jublades och pratades på olika språk i vinnarcirkeln inför 27 357 åskådare. I bakgrunden gick skötaren Charlotte Gourdon tillsammans med sin 7-åriga ögonsten Timoko i väntan på de officiella vinnarceremonierna.

I fjol blev Timoko trea i Elitloppet bakom Nahar och Arch Madness. Då körde Jos Verbeeck. I år fick Björn Goop chansen. Och som han tog den.

– Jag står som etta i Elitloppets historieböcker tack vare segern med Conny Nobell 2006. Men den gången var vi inte först i mål. Vi tilldömdes segern sedan både Jag de Bellouet och Lets Go diskvalificerats för positiva dopingtest.

– Nu var jag först i mål och nu kan jag kalla mig Elitloppsvinnare på riktigt, jublade Björn och klappade om tränaren Westerink som är verksam i Frankrike.

I försöket spurtade Timoko till seger före Digital Ink, Maven och Reven d'Amour. Från det andra försöket gick Panne de Moteur, Raja Mirchi, Delicous U.S. och Pascia' Lest till final.
Inför finalen spekulerades det om Panne de Moteur eller Raja Mirchi skulle ta ledningen. Svaret blev Timoko.

– Han kändes så fin och bestämde själv att han ville tävla i ledningen och väl där kunde vi bestämma tempo och taktik och in på upploppet, när både Digital Ink och Raja Mirchi galopperade, kände jag att Panne de Moteur inte skulle kunna komma förbi oss, sa Björn Goop efter segern som var värd tre miljoner kronor.

50 meter före mål gjorde Björn Goop segergesten med en knuten vänsterhand och när mållinjen passerades kastade han pisken i en ny segergest. Segertiden skrevs till 1.09,5a/1 609 meter och bakom Timoko placerade sig Panne de Moteur, Delicious U.S., Pascia' Lest och Reven d'Amour.

Elitloppshelgen 2014 blev en formidabel succé. Spelet ökade jämfört med 2013, publiken ökade och vädermässigt dominerade den gula solen över Solvalla. 2013 besökte 50 435 åskådare Solvalla under fredagen, lördagen och söndagen. I år växte siffran till 56 788. 2013 spelades det totalt för 350 319 673 kronor. I år växte den siffran till 364 332 526 kronor.

Pressmeddelande från ATG

Publicerad den 25 maj 2014. kundtjanst@travsport.se