Foto: Martin Langels, P&R AB

Tommy Hanné har avlidit

Jag älskar den här sporten och hästarna, förklarade Tommy Hanné nyligen i en tidningsintervju där han berättade om travet och kampen mot sin cancersjukdom. Nu har beskedet kommit att Tommy Hanné idag avlidit i en ålder av 67 år. Det är en av travsportens skickligaste tränare och kuskar som lämnat oss.


Under hela sitt framgångsrika travliv verkade Tommy Hanné med sin licens knuten till Solvalla. Som lärling skolades han av tränarparet Berndt Lindstedt och Håkan Wallner och den allra första segern kom med Sheila Deaner i Eskilstuna den 5 juni 1966.

Fem år senare kände sig Tommy Hanné mogen att ta steget att bli proffstränare och framgångarna kom slag i slag. Sabina Scotch och Progressiv segrade båda i Konung Gustaf V:s Pokal och de följdes snart av internationella storstjärnor som Keystone Sycamore och Zorrino som med Tommy Hanné vid tömmarna triumferade vid 29 respektive 41 tillfällen. Den häst som han själv höll som den allra mest kapabla var Ata Star L., unghästfenomenet som på grund av skada aldrig fick visa sitt bästa jag. Senare i karriären kom reklamhästar som Allen Victory, Born Quick, Iata Käll, Tres Solide L. (bilden) och Dream of Goal. Den senare är en av de segerrikaste travarna i V75-historien med 23 fullträffar.

Tommy Hanné hade också förmåga att utveckla ston som få andra och bland några av de främsta som bar hans signum kan nämnas Lucky Day, Petit Choux, Gloria Brodda och Evita Guvijo.

Tommy Hanné har betytt mycket för travsporten i vårt land. Han utvecklade sin yrkeskunskap som tränare under hela sin karriär. Han var en pionjär med tryckvagnsträning och blev i ännu högre grad en vägvisare och inspirationskälla i den intervallträningsmetodik på rakbana han praktiserade på sin träningscamp Furuby. Som kusk var han enastående skicklig, vilket totalt 2 253 segrar vittnar om under en karriär som omspänner nästan fem decennier.

Mats Fransson
mats.fransson@travsport.se

Publicerad fredag 28 mars 2014. kundtjanst@travsport.se