2 000 segrar för Mikael J Andersson

Idag jubilerade Färjestad-tränaren Mikael J Andersson när han som 37:e kusk genom tiderna i Sverige körde hem sin 2 000:e seger. Jubileumshäst blev Laramie Flow som vann på Färjestad efter tidig ledning.


– Jag gillar hästar, därför håller jag på. Det är gott att vinna med en egentränad häst, och härligt att bara få komma ut och köra en runda en söndagmorgon. Sedan klappar mitt hjärta för amatörerna, som det är jättetrevligt att samarbeta med. Inte sällan är det lika kul att vara fyra, femma med deras hästar som att få vinna.

Så förklarar Mikael J. Andersson, 52 år, vad som driver honom och vad som ligger bakom en lång och framgångsrik karriär som tränare och kusk.

Men vägen in i travsporten var som åskådare.

– Min styvfar gillade att gå på travet och jag hängde med honom. Så började det. Jag hade hunnit bli 14-15 år när jag ledde min första häst och det är nog senare än för de flesta, minns Mikael J Andersson.

16 ”nollor” före premiärsegern

Som tog sin första seger på Färjestad med Harlan Calumet 1984.

– Jag minns att jag blev oplacerad i mina 16 första starter innan jag spräckte nollan. Efter ett smyglopp kom vi ut i sista sväng och Harlan Calumet och jag vann knappt men säkert.

Lärlingstiden tillbringades hos Kjell Skoog, Göran E Johansson och Peter Cederin. Redan 1989 kände sig Mikael mogen nog att kvittera ut proffslicensen och inträdet i Tusenklubben skedde på Färjestad bakom Cleon Guy 2002.

– Det kanske gick lite för fort att bli proffstränare, men timingen var bra. Flera av de bästa slutade eller flyttade från Färjestad och jag fick en bra start på karriären.

Segerrikaste året hittills är 2010 då det blev 104 fullträffar. Bland märkeshästarna finns bland annat Vika Pil 22 segrar, Mr Tuxedo 19 och inte minst egna uppfödningen In Serenty som hittills toppat vid 14 tillfällen och ligger Mikael varmt om hjärtat. Mikael bedriver även uppfödning med fyra fölston.

På meritlistan finns också elva kuskchampionat i Arvika och ett i Åmål, prestigefull seger över Sveriges kuskelit i Rikschampionatet på Solvalla 2004 och största segern hittills togs med Prestige i Färjestads Jubileumslopp (gulddivisionen) 2008.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad söndag 23 november 2014. kundtjanst@travsport.se