"Nu ska domen tolkas ur ett svenskt perspektiv"

EU-domstolen har i dom den 10 november 2016, i målet C-432/15 Bastova, dragit slutsatser som kan orsaka stora omvälvningar även för svensk travsport och dess utövare.


– Förenklat uttryckt kan man säga att EU-domstolen har funnit att det enligt mervärdesskattedirektivet inte är ett tillhandahållande mot ersättning när en hästägare endast erhåller prispengar om hästen har uppnått en viss placering i en kapplöpning. Det innebär att travtävlingsverksamhet i nuvarande form sannolikt inte uppfyller samtliga krav för att vara momspliktig. Verksamheten är därför momsfri och det ska inte utgå moms på prispengar, vilket innebär att man heller inte har avdragsrätt för moms, säger LRF Konsults skatteexpert Mats Norberg, som även är styrelseledamot i Svensk Travsport.

EU-domstolen har lämnat förhandsbesked avseende ett tjeckiskt fall med en hästtränare och haft ett helt annat synsätt mot det vi hittills har haft i Sverige. Det intressanta med domen – vilket även Skatteverket lyft fram – är att domstolen skriver att om en hästägare får betalt för att hästen ställer upp i kapplöpningen, och denna betalning är oberoende av hästens placering, är det ett tillhandahållande mot ersättning. Det finns således möjligheter att tävlingsverksamheter alltjämt kan vara momspliktiga.

– Nu ska Sverige och skatteverket tolka den här domen ur ett svenskt perspektiv och vilka effekter den kan få. Vi har ju sedan länge i Sverige haft ett inarbetat system kring momshanteringen för branschen där alla varit vinnare, framförallt svenska staten. Att riva upp det och bara ändra spelreglerna för en bransch som är en stor del av hela hästnäringen som uppskattningsvis sysselsätter 30 000 människor tror jag ingen är intresserad av, allra minst svenska staten, säger Mats Norberg och avslutar:

– Vi har ett planerat möte med skatteverket om några veckor med branschsamverkan Häst och räknar med att få mer information då. Just nu känns det tryggt att vi sedan många år har den här löpande dialogen och kontakten med skatteverket.

Ola Lernå
ola.lerna@travsport.se

Publicerad torsdag 24 november 2016. kundtjanst@travsport.se